Dugogodišnji Trampov izvršni direktor Vajselberg izjasnio se krivim za šemu poreske prevare

Dugogodišnji Trampov izvršni direktor Vajselberg izjasnio se krivim za šemu poreske prevare

Očekuje se da će dugogodišnji viši rukovodilac porodičnog preduzeća bivšeg predsjednika Donalda Trampa u četvrtak izjasniti se krivim za zavjeru sa kompanijom u 15-godišnjoj poreskoj prevari.

Očekuje se da će se Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Tramp organizacije, izjasniti o krivici pred sudijom Huanom Merčanom u njujorškom državnom sudu na Menhetnu.

Ne očekuje se da će sarađivati sa tužiocima na Menhetnu, uključujući i veću istragu samog Trampa, iako bi od njega moglo da bude zatraženo da svedoči protiv Trampove organizacije na suđenju, rekla je osoba upoznata s tim.

Velika porota je prošle godine optužila Vajselberga (75) za prikrivanje 1,76 miliona dolara „vanknjižnog“ prihoda.

To je uključivalo kiriju za stan na Menhetnu, plaćanje zakupa za dva Mercedes-Benz vozila i školarinu za članove porodice, a sam Tramp je potpisivao čekove za školarinu.

Vajselberg će verovatno biti osuđen na pet meseci zatvora i mogao bi da bude pušten na slobodu posle oko 100 dana, rekla je druga osoba upoznata sa tim.

To je daleko kraće od mnogih godina u državnom zatvoru sa kojima bi mogao da se suoči ako, umesto da se izjasni krivim, bude osuđen na suđenju po optužbama protiv njega, koje uključuju veliku krađu, nameštanje prevare, zaveru, poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Očekuje se da će Vajselberg izjasniti se krivim po svim optužbama sa kojima se suočava, rekla je druga osoba.

Portparolka okružnog tužioca Menhetna Alvina Braga odbila je da komentariše. Vajselbergov advokat i portparolka Trampove organizacije odbili su da komentarišu.

Merčan je prošlog petka odbacio predloge odbrane za odbacivanje optužnice, odbacivši argumente da su optuženi „selektivno procesuirani” i da je Vajselberg bio na meti zato što se neće okrenuti protiv svog dugogodišnjeg šefa.

Trampova kompanija upravlja golf klubovima, hotelima i drugim nekretninama širom svijeta.

Kompanija se izjasnila da nije kriva i mogla bi se suočiti sa novčanim i drugim kaznama ako bude osuđena na suđenju.

Izbor žirija počinje 24. oktobra, petnaest dana pre međuizbora 8. novembra, na kojima se Trampova Republikanska partija nada da će demokratama povratiti oba doma Kongresa.

Tramp nije optužen i tek treba da kaže da li planira još jednu kandidaturu za Bijelu kuću 2024.

Vajselberg je radio za Trampa oko pola vijeka.

Odustao je od posla finansijskog direktora nakon što su on i Trampova organizacija optuženi u julu 2021. godine, ali ostaje na Trampovom platnom spisku kao viši savjetnik.

Optužnica je proizašla iz istrage bivšeg okružnog tužioca Menhetna Cirusa Vensa, ali je izgubila na umu nakon što je Bragg postao okružni tužilac u januaru.

Dva tužioca koja su vodila istragu podnela su ostavke u februaru, a jedan je rekao da bi protiv Trampa trebalo da se podignu optužbe za krivično delo, ali je Breg ukazao da sumnja.

Tramp se suočava sa mnogim drugim pravnim bitkama.

Prošle nedjelje, agenti FBI-a su pretražili dom bivšeg predsednika SAD u potrazi za poverljivim i drugim dokumentima iz vremena njegovog mandata.

Dva dana kasnije, Tramp je smenjen u građanskoj istrazi glavnog tužioca Njujorka Leticije Džejms o njegovom poslovanju, ali je više puta odbijao da odgovara na pitanja, pozivajući se na svoje peti amandman na američko ustavno pravo protiv samooptuživanja.