Deponija Mislov do opet zahvaćena požarom

Deponija Mislov do opet zahvaćena požarom

Kako prenosi RTCG, problem koji godinama ugrožava javno zdravlje i životnu sredinu u Nikšiću, deponija Mislov do, opet je zahvaćena požarom. Angažovane su ekipe vatrogasne službe i Komunalnog preduzeća. U nevladinom sektoru tvrde da se požari na deponiji neprestano podmeću, ali i da za to niko ne snosi odgovornost. Pozivaju nadležne da hitno reaguju kako bi se problem riješio.

Crna ekološka tačka Nikšića i Crne Gore od sinoć opet gori. Pored katastrofalnog uticaja na životnu sredinu, požar na Mislovom dolu prati i eko kriminal, ocjena je Aleksandra Perovića iz NVO Ozon.

„Mogu da kažem, po onim informacijama koje mi imamo sa terene i u komunikaciji sa nadležnim institucijama da je u zadnje vrijeme učestao trend namjerno izazvanih požara. Mi suštinski u to vjerujemo, zato što posjećujemo deponiju i često pričamo sa tim ljudima koji tamo rade i koji žive u okolnim naseljima“, kazao je on.

Perović smatra da pasivnost Vlade i nadležnih ministarstava, te odugovlačenje u sprovođenju procedura, ne pomažu u riješavanju gorućeg ekološkog problema.

„Ne može procedure da traju ne znam koliko, da se ponavljaju neki tenderi, da se ne dešavaju konkretni pomaci na terenu. Već kad se desi nešto ovako što je hitno i što je goruće, u bukvalnom smislu riječi goruće, i Vlada treba da da mehanizme da se to rješava po hitnom postupku“, kazao je Perović.

Dok kancerogeni dim prekriva okolna naselja, požar gase pripadnici Službe zaštite i spašavanja i Komunalnog preduzeća.

Dragutin Vujović iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić kazao je da je „upaljen treći plato deponije i trenutno je u toku saniranje, tamponiranje tog dijela i naše ekipe od sinoć su na terenu i pomažu koliko je moguće“.

S obzirom na česte požare, ali i sumnju da su podmetnuti, Perović poziva policiju i tužilaštvo da reaguju. Predlaže da se u okviru Uprave policije formira posebna jedinica za eko kriminal i zaštitu životne sredine.

„Očigledno da je podjela nadležnosti između Komunalne policije, Područne jedinice policije Nikšić, drugih službi, ekoloških inspekcija, inspekcija za šume, toliko veliki problem i velika prepreka da se stanje uozbilji, jer jednostavno dolazite u situaciju da svi svoje nadležnosti prebacaju jedni na druge, a građani i javno zdravlje trpe“, smatra Perović.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini oko dva hektara, počelo je 2003. godine, sa planom da to bude samo privremeno rješenje. Za nepunih 20 godina na njoj je odloženo 650 hiljada tona različitog otpada.