Cijene usluge Grijanja u Pljevljima za građane biće uskoro povećane za oko 50 odsto

Cijene usluge Grijanja u Pljevljima za građane biće uskoro povećane za oko 50 odsto

Cijene usluge Grijanja u Pljevljima za građane biće uskoro povećane za oko 50 odsto, dok će cijene za pravna lica ostati nepromijenjene.

To je na danađnjoj sjednici lokalnog parlamenta kazao izvršni direktor Grijanja Vlade Tošić.

Preduzeće Grijanje gazduje gradskom kotlarnicom u centru grada, iz kojeg se zagrijeva 397 stanova i 72 poslovna prostora u centru grada ukupne površine 33.654 metra kvadratna. Godišnje se u kotlarnici sagori oko 1.800 tona uglja.

Sadašnja cijena grijanja za stambene prostore iznosi 0,60 eura po metro kvadratnom stana, a 1,92 eura po metro kvadratnom za poslovne prostore bez PDV-a.

Od naplate usluge grijanja preduzeće je prošle godine prihodovalo 446.888 eura skoro 90 odsto od svih ostvarenih prihoda u prošloj godini.

U opoziciji smatraju da će nakon što je Skupština usvojila tarifni sistem obračuna utroška toplotne energije, koja podrazumjeva plaćanje usluge srazmjerno potrošnji korisnika, cijene usluge grijanja biti znatno skuplja i da će se urušiti sistem daljinskog grijanja u Pljevljima.

“Ja mislim da ste vi sve radili prethodnih godina da urušite sistem daljinskog grijanja u Plejvljima. Ne znam da li ste se 2017 godine protivili kada je predsjednik opštine potpisao rješenje na uslugu grijanja. To rješenje mi i danas koristimo”, rekao je Tošić. Istakao je da je uvođenje tarifnog sistema zakonska obaveza i da si zbog neusvajanja gubili sporove u prethodnom periodu.

Predsjednik Odbora direktora Grijanja Predrag Cvijović kazao je da je “normalno da mora biti poskupljenje, jer su svi inputi poskupljali”.

“Na sledećoj sjednici ćete dobiti sigurno novi cjenovnik. Na vama je hoćete li to usvojiti ili nećete. Trenutni menadžment nije kriv za ovakva zapošljavanja prethodnih godina. Morate znati da je ovo preduzeće kada je razdvojeno u posebno imalo 18 radnika. U ovoj godini ako ne promijenimo, zbog novog Granskog kolektivnog ugovora, 120.000 eura je garantovani minus preduzeća. Obračun plata za 2024 biće oko 420.000 a mi da naplatimo sto odsto naplatu i da imamo još nešto malo radova, ove plate će uticati sa 85 odsto u troškovima preduzeća. Preduzeće nije od javnog interesa, a konzum koji napajamo je manji od deset odsto gradskog konzuma. Ovo je ipak najluksuzniji vid grijanja”, rekao je Cvijović.

Kazao je da je akumulirani gubitak preduzeća iz prethodne godine 586.000 eura

Odbornik DPS-a Haris Alavać smatra da će cijena grijanja za 2025. biti još veća.

“Ove godine će biti povećanje 50 odsto a dogodine još veća , s obzirom da imaju 200.000 novih inputa …Donjete su tarife bez prethodne analize. Sve ove gubitke koje je neko gomilao u prethodnom periodu sada se prelivaju na građane Pljevalja, odnosno korisnike usluga”, rekao je Alavać.

Upozorio je da će mnogi korisnici usluge grijanja zbog visokih cijena otkazati uslugu i preći na neki drugi vid zagrijavanja svojih stanova.

Odbornica Nove Ana Jović je kazala da je Grijanje došlo u sadašnju tešku situaciju zbg nesavjesnog rukovođenja prethodnog menadžmenta kojeg je postavila koalicija koju je predvodio DPS.

“Odbornici pozicije su danas u nezavidnoj jer moramo povećavati cijene kako bi ta preduzeća ostala održiva i na usluzi građanima, zbog vašeg pogrešnog rukovođenja u proteklom periodu”, rekla je Jović.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica je kazao da ovaj tarifni sistem pokazuje da će cijena grijanja po metro kvadratnom biti 1,05 eura u fiksnom iznosu, a varijabilni u toku grejne sezone dodaje se još 59 centi. Znači imaće te 1,65 eura cijenu grijanja u sezoni a van sezone euro. Što znači da će jedan stan od od 76 metara kvadratnih umjesto godišnjih troškova od oko 560 eura imati 1.500 eura trošak. Posledica svega ovoga je da će ljudi po olakšanoj proceduri početi da se isključuju sa vašeg sistema, pa će se troška prebacivati na one korisnike koji su ostali. Imaćete egzodus korisnika sistema i konačno gašenje Grijanja. To će nastupiti u narednu godinu do dvije”, rekao je Ječmenica.

Predsjednik Odbora direktora Grijanja Predrag Cvijović rekao je da je ovo politička priča i da se građani ne boje “ove cijene”.

“Nama treba potpuna cijena grijanja, koja će da pokrije sve troškove proizvodnje”, rekao je Cvijović.

Kazao je da je u zadnje dvije tri godine primljeno 7-8 novih radnika.

Opštinsko preduzeće Grijanje koje gazduje gradskom toplanom u centru grada prošlu godinu završilo je sa gubitkom, na šta je kako tvrde u preduzeću najviše uticalo nesavjesno zapošljavanje u administraciji.

“Društvo je poslovalo sa gubitkom u iznosu od 31.019 eura. Na poslovanje sa gubitkom najviše je uticalo nesavjesno zapošljavanje krajem 2022. godine i početkom 2023. godine u administraciji, pa se tako iz gore navedenog može vidjeti da skoro 50 odsto svih zaposlenih čini administracija”m navodi se u izvještaju o radu Grijanja za prošlu godinu kojeg je potpisao izvršni direktor Vlade Tošić.

Preduzeće ima 33 zaposlena radnika na neodređeno vrijeme od kojih čak 16 u administraciji a 17 ih radi u proizvodnji. Sadašnje rukovodstvo optužuje prethodno, da je sve činilo da preduzeće dovede u što težu situaciju.

“Analizirajući poslovanje dolazi se do zaključka da je preduzeće prezaduženo. U julu i avgustu došlo je do smjene rukovodstva u Preduzeću. Isto je konstatovalo da je prethodno rukovodstvo sve činilo kako bi preduzeće dovelo u što nezavidniji položaj”, navodi Tošić u izvještaju.

Kaže i da plaćanje usluga po kvadratnom metru grijane površine ne stvara uslove za optimalnu potrošnju toplote, koja bi sigurno bila manja, jer bi korisnici vodili računa o smanjenju potrošnje. Na taj način sagorijevanje uglja bi bilo manje sa svim propratnim efektima.

“Usvajanje tarifnog sistema, izmjene Odluke o snabdijevanju toplotnom energijom i izmjene Pravilnika o radu distribuivnog sistema bi pozitivno uticale na sve pokazatelje poslovanja Društva. Zbog svega prethodno iznijetog, u narednom periodu moraju se preduzeti mjere koje doprinose sanaciji i poboljšanju poslovanja, očuvanju životne sredine i standarda zaposlenih, i to kroz: smanjenje troškova poslovanja, u mjeri u kojoj je to primjenljivo; pronalaženje načina nadoknade dispariteta između cijene koštanja i prodajne cijene toplotne energije; sanacija i rekonstrukcija distributivne mreže; ugradnja opreme za hidrauličko balansiranje, kao pretpostavka ravnomjernog kvaliteta grijanja kod svih korisnika”, navodi Tošić.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj preduzeće zagrijeva 397 stanova i 72 poslovna prostora u centru grada ukupne površine 33.654 metra kvadratna. Godišnje se u kotlarnici sagori oko 1.800 tona uglja.

Ističe i da je imovina je u lošem stanju i tehnički je zastarjela, a da su građevinski objekti i oprema visoko amortizovani, što upućuje na zaključak o potrebi investiranja u stalnu imovinu.

Gubici vode i energije u distributivnoj mreži su smanjeni.

“Potrebno je izanalizirati ugradnju neophodnih filtera ili multiciklona za pročišćavanje dimnih gasova, kako bi se eliminisao negativan uticaj na životnu sredinu i stanare koji se nalaze u neposrednoj blizini kotlarnice u samom gradskom jezgru, gdje je i pozicionirana, kao i zbog velikog broja prigovora, tužbi i prijava inspekcijama od korisnika, koji su u neposrednoj blizini dimnjaka kotlarnice”, navodi Tošić.