Nacrt rezolucije o Srebrenici predstavljen u Ujedinjenim nacijama, Podgorica ćuti o sponzorstvu

Nacrt rezolucije o Srebrenici predstavljen u Ujedinjenim nacijama, Podgorica ćuti o sponzorstvu

Predstavnici Hrvatske u Ujedinjenim nacijama (UN) potvrdili su juče da će njihova država biti sponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici, dok Crna Gora još nije odlučila šta će učiniti po tom pitanju, prenosi Al džazira.

Vlada juče nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li će Crna Gora sponzorisati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je zatražilo više crnogorskih NVO, i hoće li Podgorica glasati za usvajanje dokumenta čiji je nacrt juče predstavljen u UN-u. Očekuje se da se o tom dokumentu odlučuje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a narednog mjeseca.

Al Džazira prenosi da su nacrt rezolucije o danu sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. predstavili Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina (BiH), a bili su prisutni i predstavnici 17 država sponzora. Rezolucijom se poziva da se 11. jul proglasi za međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić učestvovali su u prezentaciji rezolucije.

Njemačka ambasadorka Antje Lendertse otvorila je prezentaciju, a BiH stranu je zastupao ambasador Zlatko Lagumdžija .

Tokom iznošenja stavova o nacrtu, protiv dokumenta su se izjasnili predstavnici Rusije, Srbije, Venecuele, Kine, Sjeverne Koreje i Nikaragve.

Navodi se da su ostali podržali rezoluciju ili nijesu govorili.

Do sada je 61 nevladina organizacija i 14 javnih ličnosti u Crnoj Gori podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše rezoluciju, saopštila je Akcija za ljudska prava (HRA).

Oni pozivaju predsjednika Vlade Milojka Spajića da se Crna Gora priključi državama koje kosponzorišu dokument.

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira. Od država regiona, do sada su BiH, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke pomenute rezolucije”, navodi se u pismu.

Poručuju da Crna Gora, kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, mora da pokaže kapacitet ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi.

“Štaviše, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, Crna Gora mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo. Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navode.

Dodaju da se UN rezolucija o genocidu u Srebrenici nadovezuje na Povelju UN-a, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN-a 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine kojom je zločin u Srebrenici proglašen genocidom, kao i presude Haškog tribunala kojima je do sada sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Očekujemo da formalnim potpisivanjem formulara o kosponzorstvu rezolucije pokažete ne samo da stojite uz sve ono što u ovim dokumentima piše, već da i da stavite Crnu Goru na pravu stranu istorije, gdje joj je uvijek i bilo mjesto”, navodi se u dopisu.

Inicijativu je podržalo i Bošnjačko vijeće, kao i Bosnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokrate Crne Gore.