Ćetković: Zatvaranje kazina i kladionica nije rješenje, kockanje će preći u sivu zonu

Ćetković: Zatvaranje kazina i kladionica nije rješenje, kockanje će preći u sivu zonu

Direktor Uprave za igre na sreću Andrija Ćetković istakao je da se posljedice koje izaziva kockanje ne mogu rješavati ukidanjem kocke, jer će ona neminovno preći u sivu zonu, što se može jasno vidjeti u bliskom okruženju.

Ćetković je to rekao nakon što je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj poručio da će u pregovorima o novoj Vlade, kada je u pitanju Albanski, posebno važna tema biti zatvaranje kazina i kladionica.

„Pomalo je čudno da se na ovaj način dovodi u pitanje formiranje Vlade, tim prije što gospodin Đeljošaj mora znati da jedan broj privrednih subjekata, koji nije tako mali, ima koncesije za priređivanje igara na sreću i da se koncesije ne mogu tako lako prekinuti bez štete za državu“, rekao je Ćetković, pa nastavio:

„Ne manje je čudno da se traži ukidanje kladionica i kazina, kada znamo da je u susednoj državi taj čin izazvao bujanje nelegalnog tržišta u ovoj oblasti, te je na taj način država izgubila prihode i mogućnost kakve takve kontrole. Za mene bi bilo mnogo prihvatljivije, i svakako korisnije za društvo i državu, da se na ovu oblast više obrati pažnja u smislu zakonske regulative i kontrole“, ocijenio je Ćetković.

On je posebno naveo da se Uprava za igre na sreću, otkad je on na čelu, zalagala da se inspektori za igre na sreću ponovo vrate u okvir uprave.

„Jer smatramo da bi na taj način kontrola priređivača igara na sreću, uz punu sinergiju, dala bolje rezultate u ovoj oblasti. Svakako, neophodno je donijeti i novi Zakon o igrama na sreću, na kome je rad počeo 2012. godine, jer je važeći, koji je na snazi od 2004. godine, prevaziđen u dobroj mjeri“, kazao je Ćetković, a prenosi RTCG.

Kako je dodao, „uz unapređenje nadzornog državnog sistema, mislim da bi se ova oblast prilično dovela u red“.

„Svakako, posljedice koje izaziva kockanje ne mogu se rješavati ukidanjem kocke, jer ona će neminovno preći u sivu zonu, što se može jasno vidjeti u bliskom okruženju. Tako da bi se ovom problemu moralo prići mnogo suptilnije i uz mnogo takta pokušati ispraviti devijacije koje nesređenost u ovoj oblasti mogu izazvati. I za to je neophodna aktivnost skoro svih segmenata društva“, poručio je Ćetković.