Ćerka Vesne Medenice dobila na poklon plac od Arsića

Kćerka bivše predsjednice Vrhovnog suda, Marija Medenica, sredinom 2018. godine je od kontraverznog tivatskog biznismena Rada Arsića dobila na poklon zemljište u Kolašinu vrijedno 21 hiljadu eura, pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a. Danas se na toj parceli nalazi vila, a Arsić tvrdi da se radi o kumovskom, a ne poslovnom odnosu.

Poklon se sastojao od parcele površine 586m2, u samom centru Kolašina. U ugovoru o poklonu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a navodi se da Arsić maloljetnoj D.D. parcelu poklanja “kao izraz zahvalnosti”.

Ovaj poklon je došao svega deset dana nakon što je Arsić pribavio građevinsku dozvolu za izgradnju kuće na pomenutoj parceli, što potvrđuje i zvanična dokumentacija kolašinskog Sekretarijata za urbanizam.

U njoj se nalazi i potvrda da je Arsić prethodno platio oko 9 hiljada eura na ime komunalija, ali i detaljni projekat dvospratne kuće od oko 340 kvadratnih metara, sa Arsićem kao investitorom izgradnje tog objekta.

Nakon što je zemljište poklonjeno maloljetnoj D.D, u kolašinskom Sekretarijatu za urbanizam je izvršen i prenos građevinske dozvole na unuku Vesne Medenice.

Stanje na terenu danas pokazuje da je na poklonjenoj parceli izgrađen objekat identičan onome za koji je Arsić pribavio dozvolu i izradio glavni projekat. Prema onome što su istraživači MANS-a zatekli na terenu, objekat je u potpunosti završen i useljen, prenosi RTCG.

Podaci iz tehničke dokumentacije pokazuju da je vrijednost radova na izgradnji ovog objekta iznosila oko 125 hiljada eura, bez njegovog unutrašnjeg opremanja.

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS-a, Rado Arsić je rekao da je njegovog gesta isključivo izraz zahvalnosti, da poklon nije imao nikakav “uzvratni karakter”.

Pored kumovskih odnosa, Arsića za Medenice vezuje i zajednički projekat izgradnje luksuznih vila u tivatskom zalivu iz kojeg je Miloš Medenica nedavno izašao. MANS je još 2020. godine protiv Arsića i Miloša Medenice podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u zoni morskog dobra.

Ovaj tivatski biznismen je široj javnosti poznat još 2007. godine kada je uz ljude bliske porodici Đukanović učestvovao u dokapitalizaciji Prve banke Crne Gore. Nedavno je ponovo dospio u fokus javnosti nakon prijetnji upućenih tivatskom predsjedniku opštine, Željku Komnenoviću, nakon što je ovaj protiv njega krajem februara ove godine podnio krivičnu prijavu Osim toga, Arsić je 2019. godine novčano kažnjen zbog fizičkog napada na direktora Radio Tivat.

Na pitanje da li je i izgradnja kuće bila takođe dio tog poklona, te zašto je samo deset dana od dobijanja građevinske dozvole zvanično odustao od gradnje, a projekat poklonio porodici Medenice, Arsić je rekao da nije učestovao u izgradnji kuće.

“Kćerka Vesne Medenice je nesporno povezano lice u smislu Zakona o sprječavanju korupcije i u tom smislu Agencija za sprječavanje korupcije ima direktnu nadležnost za provjeru porijekla ove i druge imovine. Nažalost, nakon odlaska iz domaćinstva javnog funkcionera, ASK gotovo uošte ne bavi njihovom djecom ili drugim povezanim licima, što otvara ogroman prostor za zloupotrebe i skrivanje imovine i prihoda iz nepoznatih izvora”, upozoravaju iz MANS-a.

Ipak, u listu nepokretnosti za nekretnine koje su uknjižene na maloljetnu D.D. se navodi da su i parcela i kuća stečene poklonom. Osim ove nekretnine, na maloljetnu unuku Vesne Medenice je još 2016. godine uknjižen i stan u Podgorici od 86m2 koji je uz pomoć kredita plaćen 95.000 eura.

Ostavite odgovor