Cijena rekonstrukcije, oporavka u Ukrajini iznosi 349 milijardi dolara

Cijena rekonstrukcije, oporavka u Ukrajini iznosi 349 milijardi dolara

Trenutni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine zbog razaranja izazvanih ruskom invazijom iznose najmanje 349 milijardi dolara.

Ovo se navodi u zajedničkoj ocijeni Vlade Ukrajine, Evropske komisije, Svijetske banke, objavljenoj danas na sajtu Evropske komisije.

„U zajedničkoj procijeni koja je danas objavljena, Vlada Ukrajine, Evropska komisija i Svijetska banka, u saradnji sa partnerima, procenjuju da trenutni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine iznose 349 milijardi dolara (349 milijardi evra). Očekuje se da će ova cifra rasti u narednim mjesecima kako se rat nastavlja“, navodi se u saopštenju za javnost.

Rapid Damage and Needs Assessment (RDNA) predstavlja prvu sveobuhvatnu procijenu ratnih uticaja u dvadeset različitih sektora nakon ruske invazije. Takođe navodi potrebe za finansiranjem za otporan, inkluzivan i održiv oporavak i rekonstrukciju i pruža mapu puta za planiranje.

„Ukrajina se bori za demokratiju i naše zajedničke vrednosti. EU ne može da se meri sa žrtvom koju Ukrajina podnosi, ali mi mobilišemo sve naše instrumente za rešavanje najneposrednijih potreba, uključujući smeštaj za interno raseljeno stanovništvo i popravku kritične infrastrukture“, prokomentarisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„EU će preći svaki korak sa Ukrajinom kako bi ponovo izgradila demokratsku, nezavisnu i prosperitetnu zemlju na njenom putu ka EU“, naglasio je predsjednik Evropske komisije.

„Zajedničkim naporima već smo započeli obnovu na deokupiranim ukrajinskim teritorijama, ali obnova zahteva sveobuhvatan pristup i mobilizaciju zajedničkih resursa ukrajinske vlade i međunarodnih partnera. Procena razaranja i identifikacija potreba za rekonstrukcijom stvara čvrsta osnova za nacionalni plan rekonstrukcije i preduslov je za efikasno finansiranje. Uostalom, samo za prvu fazu, brzi oporavak, potrebno je 17 milijardi dolara, od čega je Ukrajini potrebno 3,4 milijarde dolara već ove godine“, citira Evropska komisija premijera Ukrajine Denisa Šmihala.

Procena obuhvata uticaje rata koji je pretrpeo između 24. februara i 1. juna 2022. i utvrdila je da je fizička šteta od rata dostigla preko 97 milijardi američkih dolara (97 milijardi evra). Posebno je visok u sektoru stanovanja, transporta, trgovine i industrije. Razaranja su bila koncentrisana u oblasti Černigova, Donjecka, Luganska, Harkova, Kijeva i Zaporožja.

Rezultati RDNK su preliminarni, a štetu i potrebe treba posmatrati kao minimum. Izveštaj je otkrio da potrebe za oporavkom i rekonstrukcijom u društvenim, proizvodnim i infrastrukturnim sektorima iznose 349 milijardi dolara (349 milijardi evra), što je više od 1,5 puta više od BDP Ukrajine iz 2021.

U narednih 36 meseci RDNA procijenjuje da je potrebno 105 milijardi američkih dolara (105 milijardi evra) za rešavanje hitnih potreba kao što su obnavljanje obrazovnih i zdravstvenih sistema i infrastrukture, priprema za predstojeću zimu kroz obnavljanje grejanja i energije u domovima, podršku poljoprivredi , i popravku vitalnih transportnih puteva. Sigurno upravljanje ostacima i eksplozivima, uključujući nagazne mine, takođe predstavlja značajan trošak.

„Svijetska banka i Evropska komisija potvrdile su kontinuiranu podršku Vladi Ukrajine. S obzirom na rat koji je u toku, postojaće potreba za budućim procenama štete, gubitaka i potreba za rekonstrukcijom/oporavak u Ukrajini. Švajcarski državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO) je obavezao finansijsku podršku za ovu svrhu“, navodi se u dokumentu.