Čađenović: Tri načina za izlazak iz političke krize u Podgorici

Čađenović: Tri načina za izlazak iz političke krize u Podgorici

Koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Podgorici 12. aprila 2023. godine potpisali su Pokret Evropa sad (PES), Demokratska Crna Gora, Nova srpska demokratija, URA, PzP, DNP, CIVIS i Demos, a 14 mjeseci nakon toga došlo je do političke krize u Podgorici.

Jedan od modela izlaska iz krize mogao bi biti i redefinisanje koalicionog sporazuma, za šta funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović kaže da nije opcija koja se isključuje.

On je saopštio za Dan da su na sastanku parlamentarne većine prije tri dana predložili nekoliko načina za izlazak iz političke krize.

„Jedan od načina za rješavanje krize je da se još jednom da šansa nekadašnjim kolegama istog političkog subjekta da dogovore raspodjelu funkcija koje pripadaju nekadašnjem Pokretu Evropa sad“, rekao je Čađenović.

Navodi da ukoliko do dogovora ne dođe, u opciji je drugi način, koji je, kaže, mnogo teži i teško sprovodljiviji, a to je da se na nivou klubova odbornika ponovo pristupi konstituisanju parlamentarne većine.

„Treća opcija je, što smo izričito zahtijevali, da niko od sadašnjih konstituenata vlasti ne ulazi u aranžmane sa DPS-om, kada je u pitanju eventualna smjena gradonačelnice ili skraćenje mandata Skupštini. Ako nema dogovora među nama najpoštenije je da mi svi zajednički predložimo skraćenje mandata i vratimo volju građanima, ali mi ne želimo da do tog scenarija dođe“ , rekao je Čađenović.