Broj poginulih u požaru u iranskom zatvoru porastao je na osam

Broj poginulih u požaru u iranskom zatvoru porastao je na osam

Osam zatvorenika je poginulo u požaru u zatvoru Evin u Teheranu tokom vikenda, saopštilo je u ponedeljak iransko pravosuđe, udvostručivši putarinu u incidentu koji je povećao pritisak na vladu koja se već suočava sa protestima zbog žena smrt u policijskom pritvoru.

Sve žrtve držane su u zatvorskom delu predviđenom za zatvorenike za krivična dela razbojništva, saopštilo je pravosuđe. Evin takođe drži mnoge pritvorenike koji se suočavaju sa bezbednosnim optužbama, uključujući Irance sa dvojnim državljanstvom.

Vlasti su u subotu saopštile da je zatvorska radionica zapaljena „nakon tuče između više zatvorenika osuđenih za finansijske zločine i krađu“. Prva četiri smrtna slučaja koje su izvestili državni mediji dogodila su se zbog udisanja dima.

Protesti izazvani smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija 16. septembra pretvorili su se u jedan od najsmelijih izazova iranskim klerikalnim vladarima od revolucije 1979. godine, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske Republike, čak i ako se čini da nemiri nisu blizu rušenja sistema.

Porodice nekih političkih zatvorenika oglasile su se na društvenim mrežama kako bi pozvale vlasti da osiguraju njihovu sigurnost u zatvoru Evin, koji je 2018. godine američka vlada stavila na crnu listu zbog „ozbiljnih kršenja ljudskih prava“.