Britanski poslanici zahtevaju ostavku Liz Trus

Britanski poslanici zahtevaju ostavku Liz Trus

Trio poslanika konzervativaca pozvalo je Liz Trus da odustane sa mijesta premijera od nedelje uveče. Crispin Blunt je prvi izašao u javnost, izjavivši da ne misli da bi Trus mogao da prebrodi trenutnu ekonomsku krizu, a slijedio ga je Endru Bridžen, koji je rekao da „naša zemlja, njeni ljudi i naša stranka zaslužuju bolje“.

Treći, Džejmi Volis iz Bridgend and Porthcravl-a, žalio se da je Trus „potkopala britanski ekonomski kredibilitet i nepopravljivo razbila našu partiju“. Volis, koji se ranije ove godine oglasio kao transrodna osoba, kritikovao je svoju stranku zbog „oružavanja“ transrodnog pitanja „kako bi zaradio jeftine političke poene“ i sugerisao da će u potpunosti napustiti stranku ako Truss ne bude smenjen.

Međutim, otklanjanje Trusa sada bi dalo konzervativcima šansu da se bore na sledećim opštim izborima, rezonovao je Volis, objašnjavajući da su „dvije godine veoma dug period u politici“.

Za nešto više od mjesec dana na funkciji, Trusova je predsedavala masovnim promenama u javnom raspoloženju protiv svoje stranke, koja bi mogla da izgubi 219 mijesta u parlamentu, prema anketi MRP-a sprovedenoj pre nego što je odustala od svojih nepopularnih budžetskih inicijativa.

Čak 100 pisama o nepoverenju su navodno podneli visoki torijevci koji nisu izašli u javnost, prema Gardijanu – bujica koja podseća na masovno napuštanje koje je dovelo do odlaska Trusovog prethodnika Borisa Džonsona iz 10 Dauninga. Iako postoje pravila da se Trus zadrži na funkciji godinu dana, predsednik Komiteta iz 1922. Džefri Klifton-Braun rekao je za Bi-Bi-Si da se ona mogu promeniti ako to želi „velika većina“ članova stranke.

Truss je bila primorana na potpuni preokret na svom fiskalnom planu, poništavajući nefinansijska smanjenja poreza i odbijajući takozvane reforme „slobodnog tržišta“ koje su pretile da nametnu kaznene mere štednje u vidu masivnih rezova u javnim službama.

Nakon što je Trusova otpustila svog kancelara Kvasija Kartenga, njegova zamena, Džeremi Hant, smatra se najmoćnijom osobom u vladi – iako je branio njen kredibilitet i rekao da je „premijer glavni“.