Božović: Iskustvo Italije biće posebno važno kada je riječ o zakonima o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Božović: Iskustvo Italije biće posebno važno kada je riječ o zakonima o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Od posebne važnosti za nas biće iskustvo Italije kada je riječ o zakonima koji tretiraju oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima, saopštio je ministar pravde Bojan Božović.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da se Božović sastao sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom.

U saopštenju se navodi da se Božović zahvalio Marseli na podršci Italije Crnoj Gori, posebno prilikom dobijanja IBAR-a, na ličnim čestitkama i željama, te istakao da očekuje konkretnu espertsku, prijateljsku pomoć zvaničnog Rima i u narednom periodu.

„Pred nama je ozbiljan posao kada je riječ o poglavljima 23 i 24. Moramo reformisati mnoge propise i donijeti neke nove. Od posebne važnosti za nas biće iskustvo Italije kada je riječ o zakonima koji tretiraju oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima“, kazao je Božović.

Ministar je rekao da će fokus Ministarstva pravde, u narednom periodu, biti na propisima koji se odnose na: nasilje u porodici, zaštitu i prava djece, rodno osjetljiva pitanja i zaštitu drugih ranjivih grupa.

Marsela je kazala da Crna Gora može da računa na punu podršku Italije kada je riječ o ispunjenju svih uslova za dobijanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU).

Čestitajući Božoviću dužnost ministra, Marsela je istakla da je Italija sve vrijeme bez zadrške vjerovala u evropski put Crne Gore i podržavala je.

„Čak i kada u Briselu niko nije pominjao proširenje EU mi smo otvoreno zastupali stav da je to neophodno iz političkih i geopolitičkih razloga. Posebno smo podržavali Crnu Goru koja je prednjačila u ispunjenju zahtjeva EU“, kazala je Marsela.

Iz Ministarstva pravde su rekli da su Marsela i Božović razgovarali i o međunarodnoj pravnoj saradnji i postigli punu saglasnost da se u toj oblasti moraju poštovati prihvaćeni međunarodni standardi.