BBC zbog negativnih reakcija izmjenila tekst,ali i dalje ništa o Crnogorcima

BBC zbog negativnih reakcija izmjenila tekst,ali i dalje ništa o Crnogorcima

Kako prenosi Pobjeda, redakcija BBC-a na srpskom jeziku, suočena sa brojnim negativnim reakcijama crnogorske Tviter zajednice, objavila je ispravku članka posvećenog Vladimiru Dukljanskom na način što je u tekstu „srpska država“ promijenjena odrednicom „južnoslovenska država“.

No, i pored izvinjenja BBC-a na srpskom na „nenamjerno učinjenom propustu“ i ispravke koja Duklju više ne naziva ,,srpskom državom koja se prostirala na području današnje Crne Gore“, već „južnoslovenskom državom“, u članku i dalje, kao vjernici koji su Vladimira Dukljanskog smatrali svecem i čudotvorcem ne postoje Crnogorci, već su ti vjernici samo ,,srpski i grčki i albanski“.Takođe, izjava istoričara Radivoja Radića kako je od političke djelatnosti Vladimira Dukljanskog važnije to da je bio „prvi srpski vladar proglašen za sveca“, nevješto se pokušala „izbalansirati“ novom umetnutom rečenicom u originalni članak, uz ogradu da se radi o „crnogorskim izvorima“, da se knez Vojislav, Vladimirov nasljednik, smatra rodonačelnikom prve crnogorske dinastije Vojislavljević.

U članku je ostao i zanimljiv pristup priči o limenoj crkvi na Rumiji. BBC na srpskom navodi kako se sa koljena na koljeno prenosio zavjet da će, kada vjernici iznesu dovoljno kamenja na tu planinu, crkva sama sići sa neba.

To se, piše BBC na srspkom u sljedećoj rečenici „i obistinilo 2005. veruju (ko vjeruje?!), kada je uz pomoć helikopterskih jedinica Vojske SCG spuštena crkva čije su dimenzije četiri metra visine, tri metra dužine i dva metra širine“.

Citiraju potom pokojnog Amfilohija Radovića: „Leti helikopter s hramom… vidi se Bar, Albanija, Skadarsko jezero, Jadransko more, Italija, sva brda“, dodajući doduše da od tada crkva izaziva kontroverze, a da su je mediji nazivali i „crkvom razdora“ linkujući na tekst Slobodne Evrope iz 2018. godine sa naslovom „Crkva razdora na Rumiji“.

O tome da upravo od tog događaja mnogi Crnogorci, kao i građani različitih nacionalnosti islamske i katoličke vjeroispovijesti više ne izlaze na Rumiju – što je do 2005. godine bila stara tradicija – BBC na srpskom ne piše ni slova.Jedan od sagovornika BBC-a u priči o Vladimiru Dukljanskom je i kontroverzni sveštenik SPC Jovan Plamenac, koji je nedavno hapšen zbog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u Brčelima.