Babović: Veruša se naseljava, a sve se radi neplanski

Babović: Veruša se naseljava, a sve se radi neplanski

Stanovnici Lijeve Rijeke na sastanku sa sekretarom za komunalne poslove Andrijom Babovićem kao najveći problem istakli su divlju gradnju na Veruši. Babović je kazao da mještani tvrde da na Veruši ima preko 900 nelegalnih objekata.

Inače, ova posjeta organizovana je u sklopu projekta „Glas zajednice“, koji podrazumijeva obilazak mjesnih zajednica.

– Jedan od problema za koji kažu da su nadležnima pisali više puta vezan je za strogu kontrolu izgradnje objekata na Veruši. To jeste veliki problem i u pravu su. Uputio sam ih da se obrate Sekretarijatu za planiranje prostora i urbanizam i ministarstvu. Tamo se prave vikendice koje služe za izdavanje. Veruša se naseljava, a sve se radi neplanski, tako da su građani potpuno u pravu. Trebalo bi inspekcija da radi svoj posao, i ne bi dolazilo da ovakvih situacija. Da se na vrijeme reagovalo, ne bi imali ovakve probleme – rekao je Babović.

Babović kaže da su mještani istakli i da u selima i zaseocima Duške, Jablan, Močila, Ljevaja i Nožica nemaju vodu, a da su zbog izgradnje auto-puta bez vode ostala sela Kami, Đurov do, Krkor i Lopate.

– Vodosnabdijevanje je problematično u nekim selima, jer su izgradnjom auto-puta i bušenjem za tunele izgubili dotok. Razgovarali smo da organizujemo sastanak sa Regionalnim vodovodom, preduzećima Vodovod i Monteput koji je izvođač radova, jer ta vodovodna cijev ide uporedo sa auto-putem. Treba da se vidi kolika bi to investicija bila pa da se aplicira i uradi iz kapitalnog budžeta. Mi na lokalnom nivou nemamo toliko novca za tu veliku investiciju, ali da vidimo, pošto pravo na vodu treba da imaju svi, bude dio kapitalnog budžeta. Provjerićemo, a za to sam već dao nalog, da li postoje projekti koji su urađeni za ta sela. Ukoliko nisu, da se pristupi izradi, ali kroz dogovor sa regionalnim vodovodom – kaže Babović.

On ističe da su se mještani žalili i na putnu infrastrukturu, ali da miješaju ingerencije Monteputa i Puteva.

– Oni sve puteve posmatraju kao lokalne, a neki su pod ingerencijama Monteputa. Kao problem istakli su i uličnu rasvjetu. Nije moguće osvijetliti sve, ali smo napravili dogovor da posao završimo u mjestima gdje postoji veća gustina naseljenosti, da im tu omogućimo osvjetljenje i prilaz u kućama – ističe Babović.

Kao problem istakli su loš napon električne energije posebno za naselje Slacko, odnosno za 17 domaćinstava.

– Kažu da imaju čest pad napona, tako da im jedva svjetiljke u kući rade. Adresa za to je CEDIS tako da ćemo primjedbu proslijediti njima – istakao je Babović.

Mještani su tražili da se zamijeni stolarija u MZ Lijeva Rijeka. Babović ističe da ih je uputio na Sekretarijat za lokalnu samoupravu, jer je to njihova nadležnost.