Australijski ministar odbrane posjetiće 3 države u Evropi radi jačanja odnosa

Australijski ministar odbrane posjetiće 3 države u Evropi radi jačanja odnosa

Ministar odbrane Australije rekao je u nedjelju da će raditi na produbljivanju odbrambenih veza sa Francuskom, Njemačkom i Britanijom tokom ove nedjelje u poseti evropskim partnerima, rekavši da je rat u Ukrajini povećao značaj saradnje sa sličnim nacijama.

Ova posjeta, od 29. avgusta do 1. septembra, biće prva posjeta ministra odbrane Ričarda Marlesa zemljama otkako su laburisti levog centra preuzeli vlast u Australiji posle opštih izbora u maju.

Marles će se sastati sa kolegama tokom misije, za koju je vlada rekla da je šansa da pokaže posvećenost Australije jačim evropskim odbrambenim vezama.

Zaustavljanje Francuske bi pomoglo da se „obnove i obnove” njihovi bilateralni odnosi, saopštila je vlada, nazvavši Francusku jednim od „najstarijih i najsposobnijih partnera Australije”.

Australija je u junu postigla nagodbu od 555 miliona evra (552,84 miliona dolara) sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group zbog prošlogodišnje odluke da odustane od više milijardi dolara vrijednog ugovora o francuskoj podmornici.

Kanbera se nadao da će nagodba pomoći da se popravi raskol između nacija nakon što je dogovor odbačen u korist sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Britanijom o izgradnji podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom u okviru novog saveza nazvanog AUKUS.

Na ovonedeljnom putovanju Marles će takođe učestvovati na okruglom stolu sa predstavnicima odbrambene industrije u Nemačkoj, dok će u Britaniji posetiti brodogradilišta, saopštila je vlada.

„Naš odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom je istorijski i obostrano koristan, i odražava se kroz našu kontinuiranu posvećenost AUKUS-u“, rekao je Marles u saopštenju.

„Moja poseta Evropi dolazi u vreme kada je rat u Ukrajini pokazao važnost povećanja saradnje sa partnerima istomišljenika, kako u Evropi tako i na Indo-Pacifiku.

Putovanje dolazi nakon što je Marles u junu posetio Japan kako bi promovisao bilateralnu saradnju u oblasti odbrane u pokušaju da uravnoteži rastući vojni uticaj Kine u Aziji.