Militanti zasjedaju bezbjednosno mjesto u Jemenu; 14 ubijenih

Militanti zasjedaju bezbjednosno mjesto u Jemenu; 14 ubijenih

Osumnjičeni militanti Al Kaide napali su u utorak bezbednosni punkt u južnom Jemenu, što je izazvalo sukobe u kojima je poginulo najmanje osam vojnika i šest militanata, saopštili su zvaničnici.

Ranojutarnji napad u Ahvaru, u provinciji Abjan, bio je na meti posta sa trupama iz Bezbednosnog pojasa, bezbednosnih snaga lojalnih secesionističkom Južnom prelaznom savetu.

Separatistički savet podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i kontroliše veći deo juga Jemena. To je u suprotnosti sa međunarodno priznatom vladom.

Brig. Abdou Megali, vojni portparol međunarodno priznate vlade, rekao je da je u napadu ubijeno najmanje osam vojnika i šest militanata. Među poginulima je i viši komandant snaga koje se bore protiv terorističkih grupa u Jemenu, navodi se u saopštenju Pojasa bezbednosti. Takođe se navodi da je u napadu ranjeno i nekoliko vojnika.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za zasedu. Ali nosio je obeležja Al Kaide na Arapskom poluostrvu, ili AKAP.

AKAP se dugo smatrao najopasnijim ogrankom globalne mreže i pokušao je da izvrši napade na kopno SAD.

AKAP, zajedno sa ogrankom Islamske države, aktivni su u nekoliko regiona Jemena i iskoristili su višegodišnji građanski rat za prodor.

Jemenski rat sukobljava pobunjenike Huti koje podržava Iran protiv međunarodno priznate vlade, koju pomaže koalicija koju predvodi Saudijska Arabija. UAE su deo koalicije.