Žena uhapšena u Južnoj Koreji nakon što su pronađena tijela dece

Žena je uhapšena u četvrtak u Južnoj Koreji po dvije optužbe za ubistvo sa Novog Zelanda, gde su tela dvoje davno mrtve dece pronađena prošlog mjeseca u napuštenim koferima, saopštile su vlasti.

Vlasti nisu odmah saopštile da li je 42-godišnja osumnjičena majka mrtve djece. Policija Novog Zelanda ranije je rekla svojim južnokorejskim kolegama da majka možda živi u Južnoj Koreji.

Južnokorejska policija saopštila je da je privela ženu u lučkom gradu Ulsan na jugoistoku zemlje, na osnovu naloga južnokorejskog suda koji je izdat nakon što je Novi Zeland zatražio njeno izručenje.

Žena ostaje u Južnoj Koreji i biće podvrgnuta razmatranju na Višem sudu u Seulu da li treba da bude izručena, rekao je Park Seung-Hun, zvaničnik Nacionalne policijske agencije. Park je rekao da datum još nije određen, ali da se pregled mora obaviti u roku od dva mjeseca.

Policija Novog Zelanda saopštila je da je nalog u vezi sa dve optužbe za ubistvo i da je podnela zahtev za izručenje žene u skladu sa odredbama sporazuma između dva naroda. Rekli su da su zatražili od južnokorejskih vlasti da zadrže ženu u zatvoru dok ne bude izručena.

„Da bi neko bio u pritvoru u inostranstvu u tako kratkom vremenskom periodu, sve se svodilo na pomoć korejskih vlasti i koordinaciju našeg osoblja Interpola novozelandske policije“, rekao je inspektor detektiv Tofilau Faamanuja Vaaelua u saopštenju.

On je rekao da je istraga bila „veoma izazovna“ i da se istrage nastavljaju i na Novom Zelandu i u inostranstvu.

Vaaelua je rekao da policija neće dalje komentarisati jer je stvar sada pred sudovima. Vlasti na Novom Zelandu obično ne komentarišu nerešene sudske predmete kako bi izbegle mogućnost uticaja na ishod.

Tela su otkrivena prošlog meseca nakon što je porodica sa Novog Zelanda kupila napuštenu robu, uključujući dva kofera, iz skladišta u Oklandu na onlajn aukciji. Policija je saopštila da porodica Novog Zelanda nema nikakve veze sa smrću.

Deca su bila stara između 5 i 10 godina, bila su mrtva već nekoliko godina, a koferi su bili u skladištu najmanje tri ili četiri godine, navodi policija.

Južnokorejska policija kaže da je žena rođena u Južnoj Koreji, a kasnije se preselila na Novi Zeland, gde je dobila državljanstvo. Ona se vratila u Južnu Koreju 2018. godine, prema imigracionoj evidenciji.

Južnokorejska policija saopštila je da se sumnjalo da bi ona mogla biti majka dve žrtve, jer je njena bivša adresa na Novom Zelandu registrovana na skladištu gde su koferi godinama čuvani.