SZO, CDC: Rekordnih 40 miliona djece propusti dozu vakcine protiv malih boginja

SZO, CDC: Rekordnih 40 miliona djece propusti dozu vakcine protiv malih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je imunizacija protiv malih boginja značajno opala od početka pandemije korona virusa, što je rezultiralo rekordnim nivoom od skoro 40 miliona djece koja su prošle godine propustila dozu vakcine.

U izveštaju objavljenom u sredu, SZO i CDC navode da su milioni dece sada podložni morbilima, među najzaraznijim bolestima na svjetu. U 2021. godini, zvaničnici su rekli da je bilo oko 9 miliona zaraženih boginjama i 128.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

SZO i CDC kažu da kontinuirani pad vakcinacije, slab nadzor nad bolestima i odloženi planovi reagovanja na COVID-19, pored tekućih epidemija u više od 20 zemalja, znače da su „morbili neposredna pretnja u svakom regionu svjeta“.

Naučnici procijenjuju da najmanje 95% populacije treba da bude vakcinisano da bi se zaštitilo od epidemija; SZO i CDC su izvjestili da samo oko 81% dece prima prvu dozu vakcine protiv malih boginja, dok 71% dobija drugu dozu, što je najniža globalna stopa obuhvata prve doze protiv malih boginja od 2008.

„Rekordan broj djece koja su nedovoljno imunizovana i podložna boginjama pokazuje da su sistemi imunizacije pretrpeli veliku štetu tokom pandemije COVID-19“, rekla je direktorka CDC dr Rošel Valenski u saopštenju.

Morbili se uglavnom šire direktnim kontaktom ili vazduhom i izazivaju simptome uključujući groznicu, bol u mišićima i osip na licu i gornjem delu vrata. Većina smrtnih slučajeva od morbila uzrokovana je komplikacijama uključujući oticanje mozga i dehidraciju. SZO kaže da su ozbiljne komplikacije najteže kod dece mlađe od pet godina i odraslih starijih od 30 godina.

Više od 95% smrtnih slučajeva od morbila dešava se u zemljama u razvoju, uglavnom u Africi i Aziji. Ne postoji specifičan tretman za male boginje, ali vakcina protiv malih boginja sa dve doze je oko 97% efikasna u sprečavanju teških bolesti i smrti.

U julu su UN saopštile da je 25 miliona dece propustilo rutinsku imunizaciju protiv bolesti, uključujući difteriju, uglavnom zato što je koronavirus poremetio rutinske zdravstvene usluge ili izazvao dezinformacije o vakcinama.