Rianair otkazuje mađarske linije zbog spora o vanrednom porezu

Rianair otkazuje mađarske linije zbog spora o vanrednom porezu

Budžetska avio-kompanija Rajaner saopštila je u utorak da će otkazati nekoliko ruta kroz Mađarsku i prekinuti još nekoliko letova nakon višemesečnog spora sa vladom zemlje oko posebnog poreza na neočekivane prihode koji se stavlja na avio kompanije.

Generalni direktor kompanije sa sedištem u Irskoj, Majkl O’Liri, rekao je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Mađarske da je Rajaner planirao da ove zime pokrene 10 novih linija kroz Budimpeštu i da bazira dodatni avion na svom aerodromu.

„Međutim, nažalost, ovi planovi su sada pali na oltar odluke mađarske vlade da uvede smešan i idiotski porez na višak profita sektoru avio-kompanija, koji je zabeležio rekordne gubitke“, rekao je O’Liri.

Umesto da proširi svoje prisustvo u Mađarskoj kako je planirano na više od 5 miliona putnika sledeće godine, Rianair će eliminisati osam od svojih 53 rute koje su ranije radile kroz Budimpeštu, dok će nametnuti smanjenje frekvencija na još sedam, rekao je on.

Ovo će smanjiti godišnji broj putnika kompanije u Mađarskoj sa 4,5 miliona na manje od 4 miliona, dodao je on.

Odluka je usledila kao odgovor na to što je mađarska vlada u avgustu kaznila niskotarifnu avio-kompaniju sa više od 750.000 evra (753.000 dolara) zbog navodnih kršenja zaštite potrošača. Kazna je usledila nakon što je kompanija podigla cene karata kako bi se izborila sa porezom na ono što vlada naziva „ekstraprofitom“ u industrijama, od avio-kompanija do banaka.

Nacionalistička vlada je tvrdila da su takve industrije uživale u neočekivanim profitima koji su proizašli iz rastuće potražnje nakon pandemije COVID-19 i da bi trebalo da doprinesu ekonomskom oporavku zemlje.

Ali u utorak, O’Liri je rekao da je Rajaner zabeležio gubitak od 1,26 milijardi evra u poslednje dve godine i da je ciljanje na njega i druge avio-kompanije sa porezom na višak profita „neobjašnjivo”.

„Ne možemo dobiti nikakvo objašnjenje od mađarske vlade zašto se od industrije ili sektora koji beleži rekordne gubitke traži da isplati višak profita“, rekao je O’Liri.

Rianair će uložiti žalbu na „lažnu“ kaznu koju mu je nametnula mađarska uprava za zaštitu potrošača na mađarskim sudovima, rekao je O’Liri, dodajući da „sa sigurnošću očekujemo da ćemo izgubiti“, ali da će se kompanija potom žaliti sudovima Evropske unije.

On je takođe udario u mađarsku agenciju za zaštitu potrošača, dovodeći u pitanje njenu nezavisnost i optužujući je da koristi političke znake ministra pravde u izricanju kazne.

„Još nije kasno da mađarska vlada shvati svoju grešku“, rekao je O’Liri. „Budućnost mađarskog turizma i industrije u potpunosti leži u tome da Mađarska postane atraktivna destinacija i jeftina, konkurentna destinacija ovde u Centralnoj Evropi.