Humanitarni radnik u Gazi dobio 12 godina zatvora zbog izraelske optužbe za terorizam

Humanitarni radnik u Gazi dobio 12 godina zatvora zbog izraelske optužbe za terorizam

Izraelski sud je u utorak osudio direktora velike međunarodne dobrotvorne organizacije u Gazi na 12 godina zatvora nakon što ga je sud ranije osudio za optužbe za terorizam u visokoprofilnom slučaju u kojem nezavisne istrage nisu pronašle dokaze o nezakonitom djelu. .

Mohamed el Halabi, direktor međunarodne hrišćanske dobrotvorne organizacije Vorld Vision u Gazi, uhapšen je 2016. i optužen da je preusmjerio desetine miliona dolara islamskoj militantnoj grupi Hamas koja vlada tom teritorijom. Suđenje i njegov produženi pritvor dodatno su zategli odnose između Izraela i humanitarnih organizacija koje pružaju pomoć Palestincima. Kazna će verovatno nastaviti da utiče na te veze.

Suđenje baca svijetlo na način na koji izraelski pravni sistem rešava osetljive bezbednosne slučajeve, pri čemu je timu odbrane dat samo ograničen pristup dokazima, koji takođe nisu bili objavljeni. Kritičari kažu da se sudovi prečesto stavljaju na stranu dokaza koje je izneo izraelski bezbjednosni establišment.

„To je nezamislivo“, rekao je el-Halabijev advokat Maher Hana o dužini kazne. „Oni insistiraju na tome da će nepravda trajati tokom čitavog procesa.

I el-Halabi i Vorld Vision su negirali navode, a nezavisna revizija 2017. godine takođe nije pronašla dokaze podrške Hamasu. Australija, koja je bila najveći pojedinačni donator humanitarnog rada Vorld Vision-a u Gazi, došla je do sličnih zaključaka u sopstvenom pregledu.

U saopštenju Vorld Vision navodi se da je kazna u oštroj suprotnosti sa dokazima i činjenicama slučaja.

„Hapšenje, šestogodišnje suđenje, nepravedna presuda i ova kazna su amblematični za akcije koje ometaju humanitarni rad u Gazi i na Zapadnoj obali“, saopštila je grupa. „To doprinosi zastrašujućem uticaju na Vorld Vision i druge grupe za pomoć ili razvoj koje rade na pomoći Palestincima.

Okružni sud u gradu Beršeba na jugu Izraela saopštio je u junu da je el-Halabi kriv za nekoliko optužbi, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji, davanje informacija terorističkoj grupi, učešće u vežbama militanata i nošenje oružja.

U njemu se navodi da je svake godine preusmeravao „milione“ dolara, kao i opremu, od Vorld Vision-a i njegovih donatora u Hamas. Navodi se da je Hamas koristio sredstva za militantne aktivnosti, kao i za savetovanje dece, pomoć u hrani i takmičenja u učenju Kur’ana za svoje pristalice. Cijevi i najlon preusmereni u Hamas korišćeni su u vojne svrhe, navodi se u saopštenju.

Čini se da se sud u velikoj meri oslanja na el-Halabijevo priznanje koje nije javno objavljeno. Hana, njegov advokat, rekao je da je priznanje dato pod prinudom doušniku i da nije trebalo da bude prihvaćeno kao dokaz. Takođe je rekao da je timu odbrane odobren „veoma ograničen pristup“ dokazima.

„Sud nije ostavio kamen na kamenu u ovom slučaju“, rekao je tužilac Moran Gez, koji je dodao da je tužilaštvo tražilo kaznu od 16 do 21 godine.

Hana je rekla da el-Halabi namerava da uloži žalbu na presudu i kaznu Vrhovnom sudu zemlje. Hana je rekla da je el-Halabi odbio nekoliko ponuda za nagodbu iz principa koji bi mu omogućili da slobodno hoda.

Izraelske vlasti su više puta govorile da imaju dokaze da se Hamas infiltrirao u humanitarnu grupu i da je preusmjeravao sredstva od siromašnih stanovnika Gaze. Tadašnji premijer Benjamin Netanjahu oglasio se optužbama u onlajn video snimku ubrzo nakon hapšenja el-Halabija.

Kritičari kažu da se Izrael često oslanja na sumnjive doušnike. Oni navode da Izrael blati grupe koje pružaju pomoć ili drugu podršku Palestincima kako bi poduprli svoju skoro 55-godišnju vojnu okupaciju zemalja koje Palestinci žele za buduću državu.

Izrael kaže da podržava rad humanitarnih organizacija, ali mora da spreči da donatorska sredstva padnu u ruke naoružanih grupa poput Hamasa koje ga ne priznaju i napadaju njegove građane.

Prošle godine Izrael je stavio van zakona šest palestinskih grupa civilnog društva zbog navodnih terorističkih veza, a ranije ovog meseca zatvorio je kancelarije nekih od njih na Zapadnoj obali. Izrael je pružio malo dokaza da potkrepi svoje optužbe. Devet evropskih zemalja odbacilo je optužbe Izraela protiv grupa, navodeći nedostatak dokaza.

Nakon el-Halabijevog hapšenja, Vorld Vision je obustavio svoje aktivnosti u Gazi, gde preko 2 miliona Palestinaca živi pod izraelsko-egipatskom blokadom uvedenom kada je Hamas preuzeo vlast pre skoro 15 godina. Izrael kaže da su ograničenja potrebna da bi se obuzdao Hamas, dok ih kritičari vide kao oblik kolektivne kazne.

Vorld Vision je radio sa nekoliko zapadnih zemalja donatora na izradi nezavisne revizije svojih aktivnosti u Gazi. Tim od desetak advokata, uključujući nekoliko bivših pomoćnika američkih advokata, pregledao je skoro 300.000 mejlova i obavio preko 180 intervjua. Forenzički revizori su pregledali skoro svaku finansijsku transakciju u Vorld Vision-u od 2010. do 2016. godine.

U julu 2017. podneli su izveštaj od preko 400 stranica o svojim nalazima Vorld Vision-u, koji ga je podelio sa vladama donatora. Vorld Vision je saopštio da je ponudio izveštaj Izraelu, ali su izraelske vlasti odbile da potpišu sporazum o neotkrivanju podataka.

Prema glavnom istražitelju, u izveštaju nisu pronađeni dokazi da je el-Halabi bio povezan sa Hamasom ili da je preusmerio bilo kakva sredstva. Umesto toga, utvrđeno je da je el-Halabi sproveo interne kontrole i naredio zaposlenima da izbegavaju svakoga za koga se sumnja da ima veze sa Hamasom, rekao je istražitelj.