Ambasadorka Slovenije posjetila EPCG

Ambasadorka Slovenije posjetila EPCG

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik posjetila je, danas, Elektroprivredu Crne Gore. Tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem i njihovim saradnicima predstavljeni su strateški projekti EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dio investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura.

Razmotrene su i mogućnosti saradnje slovenačkih kompanija kako na polju energetike, tako i na polju IT sigurnosti.

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović upoznao je ambasadorku Gradišnik sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan. Naglasio je značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta „Solari 3000+/500+“ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

– Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela , uvjeren je Đukanović.

Ambasadorka Gradišnik upoznata je i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana. Bilo je riječi i o HE „Komarnica“, ali i značaju priključenja agregata A8 u HE „Perućica“, kao i valorizacije Bilećkog jezera.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović iskazao je zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa slovenačkim kompanijama na polju energetike. Bulatović je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Slovenije, kao članice EU, tim prije što nastojimo da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštujemo evropsku regulativu.

– Naše investicione ambicije su jasne, čista energija, zdrava životna sredina , kazao je Bulatović.

Ambasadorka Gradišnik istakla je zadovoljstvo time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što „uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda, efikasno unapređuje stanje u energetici“.

Ambasadorka je apostrofirala i značaj razmjene iskustava između dvije zemlje, pa je menadžmentu EPCG predstavila predstavnike kompanije iz Ljubljane koji imaju partnere u Crnoj Gori, a bave se zaštitom od sajber napada.

Mitja Trampuž iz kompanije Creoplus istakao je važnost pravljenja plana, dizajniranja i održavanja sistema sajber zaštite za kompanije. Predložio je saradnju „kako bi se uspješno suočili sa sajber napadima koji nas očekuju u budućnosti“.

Izršni rukovovodilac Direkcije za ICT i DTP EPCG Brano Poleksic ukazao je da EPCG ima razvijenu IT infrastrukturu te da je pokrenuta procedura u slučaju sajber napada

– Svjesni opasnosti od sajber napada već smo pokrenuli proceduru u slučaju takve neprijatnosti, ali svakako je važno razumjeti i uzeti u obzir svaku informaciju od partnera, stručnjaka kako bi se pravovremeno onemogućilo pravljenje štete bilo kom sistemu , kazao je Poleksić.

Na sastanku su govorili i parneri firme Creoplus i predstavnici Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, Dragan Radulović i kolega Ivan Čolaković na čiju inicijativu je sastanak organizovan.