Aerodrom Tivat će dočekivati više letova Turkish Airlines

Aerodrom Tivat će dočekivati više letova Turkish Airlines

Tradicionalnim pozdravom vodenih topova, na Aerodromu Tivat dočekani su putnici prve, nove avio linije kompanije Turkish Airlines od Istanbula do Tivta.

Let traje oko dva sata, a već danas bukirano je 80 odsto karta zbog čega će Turkish Airlines izvjesno, povećati broj planiranih nedjeljnih rotacija. Inače, zahvaljujući konekciji sa Istanbulom, Tivat će biti povezan sa čak 80 svjetskih destinacija, saopšteno je iz Aerodroma CG.

Delegaciju iz Turske koju je predvodio generalni direktor TA, Bilal Eksi, dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore i njegov zamjenik, Goran Jandreoski i Petar Radulović, predsjednik Odbora direktora, Nebojša Đoković, ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, ambasador Crne Gore u Ankari, Periša Kastratović i predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

Domaćin, izvršni direktor ACG poželio je srdačnu dobrodošlicu uz podsjećanje da su pregovori o otvaranju nove linije počeli u septembru 2021. godine.

“Uspostavljanjem vazdušnog mosta između Istanbula i Tivta ispunjava se i jedna od mojih profesionalnih želja koju sam imao od dolaska u Crnu Goru. Za Aerodrome Crne Gore je važno što je TA prepoznao sve mogućnosti povezivanja sa Tivtom, a zahvalni smo i Ministarstvu kapitalnih investicija koje je, kao resorno, podržalo ovaj projekat”, poručio je Jandreoski.

Generalni direktor TA Bilal Eksi, ocijenio je da se danas obilježava važan događaj kako za Crnu Goru tako i za Turkish Airlines.

„Zadovoljstvo mi je što smo se sreli u jednoj od najljepših zemalja na Balkanu, Crnoj Gori, i što osim linije ka Podgorici, koja je otvorena 2010. godine, našoj mreži dodajemo još jednu divnu destinaciju- Tivat, i na taj način učvršćujemo veze sa ovom lijepom zemljom. Srećni smo što ćemo od sada biti u mogućnosti da i Tivat spojimo sa više od 80 destinacija, preko Istanbula i to letovima koji ne traju duže od tri sata“, rekao je on.

“Letove ka biseru bokokotorskog zaliva, Tivtu, počinjemo sa tri leta sedmično”, izjavio je direktor TA uz  napomenu da povećanjem broja frekvencija između dvije zemlje, planiramo i povećanje broja letova ka Crnoj Gori.

„Vjerujemo da uz prirodne ljepote i turistički potencijal Tivta imamo mogućnost za povećanje kapaciteta kako sa domaćim, tako i sa putnicima iz inostranstva. Za ovu liniju vlada vlada veliko interesovanje i već je ispunjeno 80 odsto rezervacija, pa tri leta nedjeljno neće biti dovoljna. Vjerujem da ćemo u narednom periodu povećati broj letova za Tivat”, naglasio je on.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ocijenio je da se danas piše istorija lijepih odnosa između dvije države.

“Crna Gora je jedna od najbrže rastućih destinacija i naš prioritet je da privučemo što više turista sa različitih krajeva svijeta. Srećni smo što je u našu vazdušnu luku danas sletio avion prestižne kompanije kao što je TA. Vjerujem da ćemo na ovaj način unaprijediti ukupne biletarne odnose. S obzirom na to da postajemo sve značajnija turistička destinacija na globalnom nivou, vjerujem da će saradnja ACG i TA biti jedna od uspješnih priča na putu pozicioniranja Crne Gore kao uspješne turističke destinacije”, naglasio je Ibrahimović.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan je takođe naglasila da se otvaranjem novih avio linija jača ukupna bilateralna saradnja.

“Ovo je prelijepa zemlja u kojoj ljudi, bez obzira na etničko porojeklo, žive u miru i blagostanju. Sa druge strane, naši državljani iz Istanbula, Izmira ili Burse imaju svoje rođake koji žive ovdje. Crna Gora i Tirska jačaju saradnju, a ovo je jedan od primjera i vjerujem da će tako povećati broj turista koji će iz svijeta dolaziti u Crnu Goru”, očekuje ona.

Turkish Airlines leti ka 129 zemalja, a Tivat je 340. svjetska destinacija koja je uključena u njihovu mrežu.