Advokati tvrde: Skaj materijal ne može biti dokaz, može doći do velikih isplata novca zbog neosnovanog pritvora

Advokati tvrde: Skaj materijal ne može biti dokaz, može doći do velikih isplata novca zbog neosnovanog pritvora

U predstojećim sudskim postupcima može doći do oslobađajućih presuda, a samim tim i do velikih isplata novca zbog neosnovanog boravka u pritvoru, poručili su advokati koji postupaju u predmetima koji se zasnivaju na Skaj komunikacijama, a koji su se okupili danas ispred Višeg suda u Podgorici.

Pozivajući se na presudu Evropskog suda, advokati su ponovili da Skaj komunikacije ne mogu predstavljati dokaz, već samo informaciju.

„Presuda Evropskog suda u odnosu na Skaj aplikaciju predstavlja načelni pravni stav i ona će biti obavezujuća za sve države u kojima Skaj aplikacija egzistira u krivično-pravnom smislu“, poručio je predsjednik advokatske komore Danilo Mićović.

Okupljeni advokati su danas poručili da se te prepiske ne mogu koristiti kao dokaz, kao i da crnogorski pravosudni organi moraju postupiti shodno toj odluci.

„U presudi su jasno definisane stvari. Baziraću se na dvije činjenice – da je primjenjivo nacionalno zakonodavstvo i da je u momentu pribavljanja informacija putem Skaja morala biti obaviještena država u kojoj će se to koristiti kao dokaz ili operativna informacija“, rekao je Mićović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora o tome nije obaviještena.

„Kao branioci okrivljenih, a koji za temelj imaju Skaj aplikaciju, mogu reći da smo u posjedu presude Evropskog suda, koja upravo potvrđuje navode odbrane vezano za primjenu Skaj materijala kao dokaza“, zaključio je Mićović.