660 godina zatvora: desetine mafijaša zatvoreno u Italiji zbog zloupotrebe sredstava iz fondova EU

660 godina zatvora: desetine mafijaša zatvoreno u Italiji zbog zloupotrebe sredstava iz fondova EU

Desetine sicilijanskih mafijaša i njihovih bijelih okovratnika zatvoreno je u velikom suđenju koje je otkrilo kako je mafija prevarila EU milionima evra, piše Politiko.

Suđenje koje je trajalo godinu i po dana 101 optuženom u zgradi suda u Mesini na Siciliji završeno je u utorak.

91 optuženi osuđen je na do 660 godina zatvora za krivična dela kao što su prevare, lažne izjave, iznuda, stvaranje lažnih kompanija radi nezakonite zarade i trgovina drogom.

Dvojica vođa bande će ići u zatvor na 30 i 23 godine. Objavljivanje presuda i kazni trajalo je više od sat vrijemena.

Suđenje je po prvi put otkrilo šemu prevare koja je izvukla najmanje 5 miliona evra iz poljoprivrednih fondova EU u blagajne dva mafijaška klana sa sedištem u planinama Nebrodi i njihovih saučesnika, uključujući računovođe, političare i državne službenike.

„Sud je pokazao da postoji moderna mafija koja je od iznude i droge prešla na sofisticiranije oblike prihoda, koristeći prevaru za dobijanje javnih sredstava namenjenih razvoju Sicilije“, rekao je tužilac Mauricio De Lusija.

Tokom 1980-ih i 1990-ih, došlo je do rata između dva klana, što je rezultiralo više od 40 smrtnih slučajeva. Ali su kasnije ostavili po strani svoje razlike u zajedničkom nastojanju da prevare EU.

Podmićivanjem lokalnih funkcionera pronalazili su zemljišne parcele za koje još nisu potraživana sredstva EU i prisvajali ih, preteći vlasnicima zemljišta ili sklapajući lažne zakupe na ime fiktivnih lica.

Često se nisu opterećivali obradom zemlje i čak su se prijavili za finansiranje na zemljištu koje se ne koristi za poljoprivredu ili pod njihovom kontrolom, uključujući zemljište u vlasništvu Katoličke crkve i drugu lokaciju koju koristi američka mornarica za održavanje satelitskih komunikacija.

„Više od 600 godina zatvora je veoma jak signal. Sada je ova teritorija oslobođena i može da nauči zemlju nečemu“, rekao je tužilac.