Ukrajina tvrdi da je uspjela na bojnom polju na sjeveroistoku dok Rusi povlače nazad

Ukrajina tvrdi da je uspjela na bojnom polju na sjeveroistoku dok Rusi povlače nazad

Ukrajinske trupe u kontranapadu na ruske snage na sjeveroistoku zemlje odbacile su ih od grada Harkova i napredovale sve do granice sa Rusijom, saopštili su u ponedeljak ukrajinski zvaničnici.

Događaji, ako se potvrde, bi signalizirali dalju promjenu zamaha u korist ukrajinskih snaga skoro tri mjeseca nakon sukoba koji je počeo kada je Rusija poslala desetine hiljada vojnika preko granice sa Ukrajinom 24. februara.

Moskva je u međuvremenu upozorila na „dalekosežne posljedice“ ukoliko Finska i Švedska nastave sa planovima za pridruživanje vojnom savezu NATO-a – što je promena u dugogodišnjoj politici neutralnosti nordijskih zemalja izazvana zabrinutošću zbog širih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Borbe su vođene u ponedeljak u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, u, kako je savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko rekao da je „naša kontraofanziva“.

„To se više ne može zaustaviti…Zahvaljujući tome možemo ići u pozadinu ruske grupe snaga“, rekao je on.

Harkov, koji se nalazio oko 30 milja (50 km) od granice sa Rusijom, pretrpeo je nedelje teškog bombardovanja ruske artiljerije. Odlazak Rusa odatle usledio je nakon njihovog neuspeha da zauzmu prijestonicu Kijev u ranoj fazi rata.

Međutim, hiljade ljudi, uključujući mnoge civile, ubijeno je širom zemlje, gradovi su uništeni u ruševinama, a više od šest miliona ljudi napustilo je svoje domove da potraži utočište u susjednim državama u scenama koje nisu viđene u Evropi od Balkanski ratovi 1990-ih. Rusija negira da je ciljala civile.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u ponedeljak da je 227. bataljon 127. brigade Teritorijalnih odbrambenih snaga Ukrajine stigao do granice sa Rusijom.

„Zajedno do pobede!“ je rekao.

Guverner oblasti Harkov Oleh Sinegubov rekao je da su vojnici vratili znak na granici.

Zahvaljujemo se svima koji, rizikujući svoje živote, oslobađaju Ukrajinu od ruskih osvajača“, rekao je Sinegubov.

Rojters nije mogao odmah da proveri račun ukrajinskog ratišta i nije jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice ili gde.

Ako se potvrdi, to bi sugerisalo da ukrajinska kontraofanziva ima sve veći uspijeh u potiskivanju ruskih snaga na severoistoku nakon što su zapadne vojne agencije saopštile da je ofanziva Moskve u dve istočne provincije poznate kao Donbas zastala.

Bez obzira na to, guverner Luganske oblasti u Donbasu, Sergej Gajdaj, rekao je da je situacija „i dalje teška“, a ruske snage pokušavaju da zauzmu grad Sjevrodonjeck.

On je rekao da su lideri Luganske Narodne Republike, teritorije u Lugansku koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija, proglasili opštu mobilizaciju, dodajući da je to „ili se bori ili pucaj, nema drugog izbora“.

Na jugu, borbe su besne oko grada Hersona, a ruski projektili su pogodili stambene oblasti Mikolajeva, saopštila je predsednička kancelarija u Kijevu. Rojters nije mogao da proveri izveštaje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u nedelju da bi Ukrajina mogla da pobedi u ratu, što je malo vojnih analitičara predvidelo kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.
ŠIRENJE NATO-a

Kao udarac za Rusiju, koja se dugo protivila proširenju NATO-a, Finska je u nedelju potvrdila da će podneti zahtev za pridruživanje alijansi.

Švedske vladajuće socijaldemokrate takođe su podržale članstvo u NATO-u, otvarajući put aplikaciji i napuštajući decenije vojnog nesvrstanosti.

Ali zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u ponedeljak da Finska i Švedska prave grešku koja bi imala dalekosežne posledice.

„Oni ne bi trebalo da imaju iluzije da ćemo mi to jednostavno podneti“, rekao je Rjabkov, a citirala agencija Interfaks.

Opšti nivo vojnih tenzija će rasti, predvidljivost u ovoj sferi će se smanjiti“, rekao je Rjabkov.

NATO i Sjedinjene Države saopštile su da su uvjerene da će obe zemlje biti primljene u alijansu i da bi rezerve Turske, koja želi da nordijske zemlje zaustave podršku kurdskim militantnim grupama prisutnim na njihovoj teritoriji, mogle biti prevaziđene.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za oslobađanje zemlje od fašista, a tvrdnja za koju Kijev i njeni zapadni savjeznici kažu da je neosnovan izgovor za ničim izazvan rat.

Od sredine aprila, ruske snage su usredsredile veliki deo svoje vatrene moći na pokušaje da zauzmu Donbas. Moskva je priznala nezavisnost samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike u Donbasu nekoliko dana pre nego što je pokrenula invazija.

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je da je Rusija izgubila oko trećine kopnenih borbenih snaga raspoređenih u februaru, a da je njena ofanziva na Donbas „značajno zaostala za rokom“.
Čini se da su najintenzivnije borbe bile oko grada Izijuma na istoku Rusije, gde je Rusija rekla da je raketama pogodila ukrajinske položaje. Opširnije

Rusija je nastavila da gađa civilna područja duž cele linije fronta u Lugansku i Donjecku, pucajući na 23 sela i grada, saopštila je ukrajinska vojna operativna grupa.

Ukrajinska vojska je takođe priznala neuspjehe, rekavši da ruske snage „nastavljaju napredovanje“ u nekoliko oblasti u regionu Donbasa.

U nedjelju takođe nije došlo do prekida ruskog bombardovanja čeličane u južnoj luci Mariupolj, gde se nekoliko stotina ukrajinskih boraca drži nedeljama nakon što je grad pao u ruke Rusije, saopštila je ukrajinska vojska.

Aleksandar Hodakovski, komandant separatističkih snaga u Donjecku, rekao je u ponedeljak na svom Telegram kanalu da je 10 ukrajinskih boraca izašlo iz tunela u čeličani Azovstal držeći bele zastave. Rojters nije mogao da proveri izveštaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se vode „veoma teški i delikatni pregovori“ o spasavanju Ukrajinaca u Mariupolju i Azovstalu.

Ukrajinske trupe dobile su moralni podsticaj od pobede ove zemlje na takmičenju za pesmu Evrovizije tokom vikenda, a neki kažu da je to bio znak predstojećih pobeda na bojnom polju.

„Pokazali smo da ne samo da možemo da se borimo, već možemo i da pevamo veoma lepo“, rekao je Vitalij, vojnik koji se nalazi u bunkeru severno od Kijeva.

Ostavite odgovor