Njemačka: Još 40 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini

Njemačka: Još 40 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini

Njemačka državna ministarka za Evropu i klimu Ana Lurman rekla je da će Njemačka obezbijediti još 40 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

„Došla sam danas i da saopštim da će Njemačka obezbijediti još 40 miliona evra humanitarne pomoći za pomoć ove zime. Takođe ćemo obezbijediti dodatnih 5 miliona evra za rekonstrukciju ukrajinskih škola zajedno sa UNDP“, rekla je Lirman.

Ona je dodala da je već u toku proces primopredaje opreme za zimsku pomoć, posebno agregata vrednih više od 11 miliona evra, koji će u Ukrajinu stići u bliskoj budućnosti.

Lurman je u Ukrajinu doputovala u sastavu delegacije drugih zvaničnih evropskih visokih zvaničnika. Sa njom su stigli i potpredsjednik Evropskog parlamenta Nikola Beer, ministarka EU poslova i ustava Austrije Karolina Edtstadler, državni sekretar za Evropu Hrvatske Andrija Metelko-Zgombić, ministar vanjskih poslova, obrazovanja i sporta Lihtenštajna Dominic Hasler, parlamentarni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Letonije Gunda takođe boravi u poseti Ukrajini Reire, zamenica ministra spoljnih poslova Litvanije Jovita Neliupsene, državna sekretarka za evropske poslove Rumunije Daniela Gitman.

Tako je državni sekretar za evropska pitanja Rumunije Danijela Gitman napomenula da će njena zemlja obezbijediti 300.000 evra UNHCR-u za pomoć ukrajinskom stanovništvu zimi.

Ministarka za pitanja EU i ustava Austrije Karolina Edtstadler obavijestila je da je Austrija obezbijedila Ukrajini najveći paket humanitarne pomoći u istoriji – više od 92 miliona evra.

„Pored toga, obezbijeđujemo 100.000 evra za Međunarodni krivični sud, jer je za mene, kao bivšeg sudiju u krivičnim predmetima, važno da obezbijedim nezavisnu istragu ratnih zločina i počnem da prikupljam dokaze“, rekla je Edstadler.

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Letonije Gunda Reire rekla je da će rehabilitacioni centar za žene u Ivano-Frankivsku, koji dijelimično finansira Letonija, početi sa radom sledeće nedelje.

„Pružiće sklonište, širok spektar usluga rehabilitacije, pravno savetovanje i psihološku pomoć ženama koje su žrtve seksualnog nasilja“, rekla je Rejre.