Ministar pravde Njemačke stigao je u Kijev

Ministar pravde Njemačke stigao je u Kijev

Njemački ministar pravde Marko Bušman doputovao je u posetu Ukrajini, prenosi Špigl, kako piše „Evropska istina”.

„Mi podržavamo Ukrajinu danas i podržavaćemo je u budućnosti“, rekao je političar Slobodne demokratske partije po dolasku na železničku stanicu u Kijevu.

Program posete obuhvata pregovore sa predstavnicima vlasti i zaštitnicima ljudskih prava. Glavni fokus treba da bude na međunarodnom procesuiranju ratnih zločina. Njemačka želi da pruži podršku u ovom pitanju.

Pored toga, trebalo bi da se razgovara o planovima za saradnju u oblasti pravosuđa, uključujući i u pogledu pristupa Ukrajine EU.

Prema riječima političara VDP-a, istrage ruskih ratnih zločina u poslednjih nekoliko meseci, koji su protekli od napada na susednu zemlju u februaru, od velikog su značaja ne samo za Ukrajinu. Bušman je to već naglasio tokom posete Ujedinjenim nacijama u oktobru: „Sloboda i bezbjednost u svijetu imaju budućnost samo kada međunarodna zajednica postavi Rusiju na njeno mijesto“.

Podsetimo, Holandija je krajem oktobra po drugi put poslala grupu forenzičara u Ukrajinu da pomognu u istrazi ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji.