[EPUA] EU izdvaja do 25 miliona evra za popravku oštećenih stambenih zgrada u Ukrajini

[EPUA] EU izdvaja do 25 miliona evra za popravku oštećenih stambenih zgrada u Ukrajini

Evropska unija, kao deo novog sporazuma Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Fonda za energetsku efikasnost Ukrajine, obezbjediće do 25 miliona evra u vidu grantova udruženju suvlasnika višestambenih zgrada. (OSBB) za sanaciju ratom oštećenih stambenih objekata.

Kako prenosi „Evropska istina“, odgovarajući sporazum je potpisan u okviru Kijevskog investicionog foruma u ​​Briselu u ponedeljak.

Kao deo sporazuma, IFC će podržati Program oporavka Fonda za energetsku efikasnost tako što će kondominijumima obezbediti bespovratna sredstva EU za pokrivanje troškova popravke višestambenih zgrada koje nisu pretrpele strukturalna oštećenja.

Pilot faza programa vrijednog pet miliona evra biće raspoređena u Kijevu, Žitomiru, Sumi i Černigovu. Ona će, između ostalog, pokriti pune troškove zamjene jedinica prozora i vrata i popravke krovova i zidova.

„EU neće napustiti Ukrajinu sve dok se bori protiv ruske agresije i nastaviće da podržava svoj narod. Sretni smo što ćemo udružiti snage sa našim pouzdanim partnerima – ukrajinskim fondom za energetsku efikasnost i IFC-om kako bismo pomogli obnovu kuća uništenih Ukrajinaca. od Rusije“, rekla je Katarina Maternova, zamenica generalnog direktora Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju, šef Grupe za podršku Ukrajini pri Evropskoj komisiji.

Kako je podsetila Međunarodna finansijska korporacija, institucija je u oktobru pokrenula još jedan program koji finansira EU vredan 25 miliona evra za pomoć opštinama da renoviraju zgrade u komunalnom vlasništvu za smeštaj interno raseljenih lica.

U saopštenju IFC-a se navode podaci Ministarstva za zajednice i teritorijalni razvoj Ukrajine, prema kojima je od 24. februara rat u Ukrajini izazvao značajna razaranja ili uništio domove 2,4 miliona Ukrajinaca. Prema procenama Kijevske škole ekonomije, oštećeno je 40% celokupnog stambenog fonda Ukrajine.

Kako je saopšteno, EU će pružiti dodatnu humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogla da prebrodi zimu.