Zelenski posjetio ponovo zauzeti strateški grad

Zelenski posjetio ponovo zauzeti strateški grad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gledao je u srijedu kako se zastava njegove zemlje uzdiže iznad ponovo osvojenog grada Izijuma, čineći redak nalet izvan glavnog grada koji naglašava sramotno povlačenje Moskve iz ukrajinske kontraofanzive.

Ruske snage napustile su ratom oštećen grad prošle nedelje dok su kijevski vojnici pritiskali zapanjujući napredak koji je povratio velike delove teritorije u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov.

Dok je Zelenski gledao i pevao himnu, ukrajinska zastava je podignuta ispred izgorele gradske kuće. Posle skoro šest meseci pod ruskom okupacijom, Izijum je ostao u velikoj meri razoren, sa stambenim zgradama pocrnelim od vatre i izbočenim od artiljerijskih udara.

Zjapeća rupa i gomile šuta stajale su tamo gde se jedna zgrada srušila.

„Prizor je veoma šokantan, ali za mene nije šokantan“, rekao je Zelenski novinarima, „jer smo počeli da viđamo iste slike iz Buče, sa prvih deokupiranih teritorija… iste porušene zgrade, ubijeni ljudi“.

Buča je mali grad na periferiji Kijeva iz kojeg su se ruske snage povukle u martu. Posle toga, ukrajinske vlasti su otkrile tela stotina civila bačena na ulice, dvorišta i masovne grobnice. Mnogi su imali tragove mučenja.

Tužioci su rekli da su do sada pronašli šest tela sa tragovima mučenja u nedavno ponovo zauzetim selima u oblasti Harkova. Šef tužilaštva u Harkovu Oleksandr Filčakov rekao je da su tela pronađena u Hrakove i Zalizniče, sela oko 60 kilometara (35 milja) jugoistočno od grada Harkova.

„Imamo strašnu sliku onoga što su okupatori uradili. … Gradovi kao što su Balaklija, Izjum, stoje u istom redu sa Buča, Borođanka, Irpin“, rekao je ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin, navodeći mjesta gde su Ukrajinci naveli da su ruske snage počinile zločine.

Lokalne vlasti su iznele slične tvrdnje u drugim oblastima koje je Rusija ranije držala, ali nije bilo moguće odmah proveriti njihove informacije. Oni još nisu pružili dokaze o potencijalnim zverstvima u razmjerama opisanim u Buči, gde su broj i uslovi civilnih žrtava podstakli međunarodne zahteve da se ruski zvaničnici suoče sa optužbama za ratne zločine.

Nedavni poraz Moskve na severoistoku Ukrajine bio je njen najveći vojni poraz otkako su se ruske trupe povukle iz oblasti Kijeva pre nekoliko meseci. Na severnoj periferiji Izijuma, ostaci ruskih tenkova i vozila ležali su razbijeni pored puta.

Dok je Zelenski bio u posjeti, njegove snage su vršile kontraofanzivu, ponovo razminirano tlo i istraživale moguće ratne zločine. Rekao je da se „život vraća“ dok se ukrajinski vojnici vraćaju u prethodno okupirana sela.

Američki predsednik Džo Bajden primetio je u sredu da su ukrajinske snage ostvarile „značajan napredak“ poslednjih dana, ali je rekao: „Mislim da će to biti dug put“.

Dok se čini da su kritike invazije sve veće u Rusiji, nemački kancelar Olaf Šolc je nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao: „Nažalost, ne mogu da vam kažem da je do sada preraslo shvatanje da je ovo bila greška da se započne. ovaj rat.”

Ukrajinski guverner istočnog regiona Luganska, Sergej Haidai, rekao je da se ukrajinske snage spremaju da ponovo zauzmu region koji se graniči sa regijom Harkov i koji je uglavnom pod ruskom kontrolom od jula. Usluga mobilnog interneta je prekinuta, a intenzivno granatiranje ukrajinskih snaga je nastavljeno, navodi Haidai.

On je za agenciju Asošijeted pres rekao da ukrajinske gerilske snage vijore ukrajinske zastave u gradovima Svatove i Starobilsk.

Ali u Kremini, drugom gradu u kojem su Ukrajinci podigli svoju zastavu, Rusi su se vratili u sredu i „srušili (ukrajinske) zastave i dokazivo pokazuju da su tamo“, rekao je Haidai.

Separatistički vojskovođa potvrdio je ukrajinsko napredovanje na oblast Luganska. Andrej Maročko, lokalni oficir milicije, rekao je na ruskoj televiziji da je situacija „zaista teška“.

„Na nekim mestima, linija kontakta se veoma približila granicama Luganske Narodne Republike“, rekao je Maročko, misleći na nezavisnu državu koju su separatisti proglasili pre osam godina.

Kontraofanziva je ostavila više oružja u ukrajinskim rukama.

Ruske snage su verovatno ostavile za sobom desetine tenkova, oklopnih transportera i drugog teškog naoružanja dok su bežale od ukrajinskog napredovanja na istoku, saopštio je u sredu ukrajinski trust mozgova.

Centar za odbrambene strategije saopštio je da je jedna ruska jedinica koja je bežala iz oblasti Izijuma za sobom ostavila više od tri desetine tenkova T-80 i otprilike isto toliko borbenih vozila pešadije. Druga jedinica je ostavila 47 tenkova i 27 oklopnih vozila.

Centar je saopštio da su ruske snage pokušale da unište neka od napuštenih vozila artiljerijskim udarima dok su padala. Oružane snage obično uništavaju ostavljenu opremu tako da njihov protivnik ne može da je koristi.

Međutim, haos ruskog povlačenja očigledno ih je naterao da napuste netaknutu municiju i oružje.

Sa nedavnim ukrajinskim dostignućima, nova linija fronta se pojavila duž reke Oskil, koja uglavnom prati istočnu ivicu regiona Harkov, saopštio je u sredu istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, Institut za proučavanje rata.

„Malo je verovatno da će ruske trupe biti dovoljno jake da spreče dalje ukrajinsko napredovanje duž cele reke Oskil, jer izgleda da ne dobijaju pojačanja, a ukrajinske trupe će verovatno moći da iskoriste ovu slabost za nastavak kontraofanzive preko Oskila ako žele “, saopštio je institut.

U drugim oblastima, Rusija je nastavila sa napadima, uzrokujući još žrtava u ratu koji se odužio skoro sedam meseci.

Rusko granatiranje sedam ukrajinskih regiona u protekla 24 sata ubilo je najmanje sedam civila, a ranilo 22, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika u sredu ujutro.

Dve osobe su poginule, a tri su ranjene nakon što je Rusija preko noći napala Mikolajiv raketama S-300, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim. Naselja u blizini linije fronta u Mikolajevskoj oblasti ostaju pod vatrom.

Područje Nikopolja, preko puta reke ugašene Zaporoške nuklearne elektrane, granatirano je tri puta tokom noći, a povređenih nije odmah prijavljeno, rekao je regionalni guverner Valentin Rezničenko.

Borbe su takođe besnele u istočnom regionu Donjecka, gde je u granatiranju ubijeno pet civila, a ranjeno 16. Zajedno, Lugansk i Donjeck čine Donbas, industrijsku zonu koju je Moskva nameravala da zauzme nakon neuspešnog pokušaja invazije na Kijev.

Ruske trupe gađaju kritičnu infrastrukturu. Osam krstarećih raketa usmerenih na sistem vodosnabdevanja pogodilo je Krivi Rih, grad udaljen 150 kilometara (93 milje) jugoistočno od Dnjepra. Zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko izvestio je na svom Telegram kanalu.

Američki predsednik Džo Bajden primetio je u sredu da su ukrajinske snage ostvarile „značajan napredak“ poslednjih dana, ali je rekao: „Mislim da će to biti dug put“.

Dok se čini da su kritike invazije sve veće u Rusiji, nemački kancelar Olaf Šolc je nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao: „Nažalost, ne mogu da vam kažem da je do sada preraslo shvatanje da je ovo bila greška da se započne. ovaj rat.”

Zapadna vojna i ekonomska podrška omogućila je Ukrajini da nastavi borbu otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, a ukrajinska vlada je u sredu dobila veću pomoć.

Međunarodna grupa kreditora, uključujući SAD, finalizirala je dogovor o obustavi otplate ukrajinskog duga do kraja 2023. godine, pomažući zemlji da ublaži pritiske likvidnosti i poveća socijalnu, zdravstvenu i ekonomsku potrošnju.