Zelenski kaže da Putin neće preživeti nuklearni napad

Zelenski kaže da Putin neće preživeti nuklearni napad

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je „teško reći“ da li se rizik od nuklearnog rata povećao sa teritorijalnim dobitkom njegove vojske, ali je i dalje uveren da njegov ruski kolega neće preživeti, kao što je eskalacija neprijateljstava. .

Zelenski se obratio međunarodnom istraživačkom centru Lovi Institute u Sidneju putem video veze nakon što je ukrajinska vojska prošle nedelje ponovo preuzela zemlju koju je Rusija nezakonito anektirala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da neće oklevati da upotrebi nuklearno oružje kako bi odbio pokušaj Ukrajine da povrati kontrolu nad područjima pod okupacijom Moskve.

Upitan da li je porastao rizik da Rusija upotrebi nuklearno oružje, Zelenski je rekao preko prevodioca: „Teško je reći.“

On je upitao da li Putin ima dovoljno kontrole nad ruskom kampanjom da usmeri taktički nuklearni udar. Rusima je bilo „teško da kontrolišu sve što se dešava u njihovoj zemlji, kao što ne kontrolišu sve što imaju na bojnom polju“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da Putin razume da „svet nikada neće oprostiti“ ruski nuklearni udar.

„On razume da posle upotrebe nuklearnog oružja više neće moći da sačuva, da tako kažem, život, i ja sam u to uvjeren“, rekao je Zelenski.