Mazda će uložiti 11 milijardi dolara u elektrifikaciju svojih vozila

Mazda će uložiti 11 milijardi dolara u elektrifikaciju svojih vozila

Japanska Mazda Motor Corp (7261.T) uložiće oko 1,5 biliona jena (10,58 milijardi dolara) u elektrifikaciju svojih vozila, uključujući povećanje proizvodnje električnih vozila na baterije, i ima za cilj da poveća njihov udeo u ukupnoj globalnoj prodaji automobila kompanije do 2030.

Viši izvršni direktor Mazde Akira Koga rekao je da će investicija biti napravljena zajedno sa njenim „partnerima“, bez detalja, i da će se koristiti za istraživanje i razvoj. Ovu vijest je prvi objavio poslovni dnevnik Nikkei.

Očekuje se da će odnos električnih vozila (EV) u globalnoj prodaji porasti na između 25 i 40 odsto od 2030. godine, sa 25 odsto ranije, navodi kompanija u saopštenju.

Izvršni direktor Mazde Akira Marumoto takođe je rekao na konferenciji za novinare da je kompanija postigla dogovor sa Envision AESC, preduzećem za baterije kineske grupe za obnovljivu energiju Envision, o nabavci baterija za električna vozila proizvedena u Japanu.

Proizvođač automobila je takođe rekao da je pristao da radi sa sedam kompanija, uključujući proizvođača električnih komponenti Rohm Co (6963.T), na zajedničkom razvoju i proizvodnji električnih pogonskih jedinica.

Proizvođači automobila širom sveta troše milijarde dolara da povećaju proizvodnju baterija i električnih vozila suočeni sa strožim ekološkim propisima.

U avgustu je Toiota Motor Corp (7203.T) saopštila da će investirati do 730 milijardi jena u Japanu i Sjedinjenim Državama u proizvodnju baterija za potpuno električna vozila za razliku od hibridnih benzinsko-električnih automobila kao što je Prius.

Njegov rival Honda Motor Co (7267.T) je takođe rekao u istom mesecu da će izgraditi novu fabriku litijum-jonskih baterija vrednu 4,4 milijarde dolara za električna vozila u Sjedinjenim Državama sa korejskim dobavljačem baterija LG Energi Solution Ltd (373220.KS).

Mazda ima za cilj oko 4,5 biliona jena u neto prodaji za poslovnu godinu koja se završava martom 2026, što je skok od oko 45% u odnosu na finansijsku godinu koja se završava martom 2022, saopštila je kompanija.

Šoiči Macumoto, izvršni direktor Envision AESC-a, rekao je za Rojters prošlog meseca da je u pregovorima sa proizvođačima automobila u Japanu, Evropi, Sjedinjenim Državama i Kini o novim ugovorima o snabdevanju.

Envision AESC, sa sedištem u Japanu, prvobitno je osnovan kao zajedničko ulaganje između Nissan Motor Co (7201.T), NEC Corp (6701.T) i njegove podružnice NEC TOKIN Corporation.