Microsoftov ugovor Activision Blizzard dobija globalnu kontrolu

Microsoftov ugovor Activision Blizzard dobija globalnu kontrolu

Microsoftov plan da kupi giganta video igrica Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara mogao bi da ima velike efekte na industriju igara, pretvarajući Ksbok proizvođača u nešto poput Netflik-a za video igre dajući mu kontrolu nad mnogim popularnijim naslovima.

Ali da bi prešao na sledeći nivo, Majkrosoft prvo mora da preživi niz vladinih upita od Novog Zelanda do Brazila, i od američkih regulatora koje je ohrabrio predsjednik Džo Bajden da pojačaju sprovođenje antimonopolskih zakona.

Više od sedam mjeseci nakon što je Microsoft objavio sporazum, samo je Saudijska Arabija objavila svoje odobrenje, iako bi predstojeća odluka Ujedinjenog Kraljevstva da zatvori ili eskalira svoju antimonopolsku istragu mogla da signalizira šta će doći. Ta odluka se očekuje u četvrtak.

„Sve veći broj zemalja podvrgava velike globalne transakcije dubljoj kontroli“, rekao je Vilijam Kovačić, bivši predsednik petočlane američke Federalne trgovinske komisije. „Mnoge jurisdikcije koje sprovode taj nadzor su značajne ekonomije i ne mogu se odbaciti.

Microsoft se i ranije suočio sa antimonopolskim nadzorom, uglavnom pre više od dve decenije kada je savezni sudija naredio raspad nakon antikonkurentskih akcija kompanije u vezi sa njenim dominantnim Vindovs softverom. Ta presuda je po žalbi ukinuta, iako je sud preduzeću izrekao druge, manje drastične kazne.

Poslednjih godina, međutim, Majkrosoft je u velikoj meri izbegao intenzivniju regulatornu reakciju koju su pretrpeli njegovi Big Tech rivali kao što su Amazon, Google i Facebook-ova matična kompanija Meta. Ali sama veličina spajanja Activision Blizzarda privukla je globalnu pažnju.

Ugovor o gotovini će biti najveći u istoriji tehnološke industrije. To bi Microsoftu, proizvođaču Ksbok konzole i sistema za igre, dalo kontrolu nad popularnim franšizama igara kao što su Call of Duti, Vorld of Varcraft i Candi Crush. Takođe postoji sve veći osećaj da je prošla revizija spajanja Big Tech-a bila previše slaba – kao kada je Facebook kupio Instagram 2012. i VhatsApp 2014. godine.

„Kolektivno, to znači da su vrste ustupaka koje ćete morati da učinite sve teže“, rekao je Kovačić.

Mogućnost da Microsoft preuzme kontrolu nad Call of Duti posebno je zabrinjavajuća za Soni, proizvođača PlaiStation konzole koja se takmiči sa Microsoft Ksbok-om. U pismu brazilskim regulatorima, Soni je naglasio Call of Duti kao „osnovnu“ igru — blokbaster koji je toliko popularan i ukorenjen da bi bilo nemoguće da konkurent razvije konkurentski proizvod čak i kada bi imao budžet za to.

Jedno rešenje bi moglo biti nagodba u kojoj se Microsoft slaže da obezbedi da rivali koji prave konzole kao što su Soni ili Nintendo neće biti odsečeni od popularnih Activision Blizzard igara. Microsoft je već javno signalizirao svoju otvorenost za taj koncept.

Predsjednik Majkrosofta, Bred Smit, rekao je da se kompanija obavezala na Soni da učini Activision igre poput Call of Duti „dostupne na PlaiStation-u nakon postojećeg sporazuma i u budućnosti“ – iako su mnogi skeptični koliko dugo će ta obećanja trajati ako nisu postavljena u uredbe o saglasnosti sa propisima.

S druge strane, Majkrosoft takođe ima mnogo bolju reputaciju u Vašingtonu nego 2000. godine. On je „smatran kao razumniji i razumniji“ po pitanjima poput privatnosti podataka, rekao je Kovačić.

Microsoft takođe radi na pridobijanju skeptika u SAD, počevši od sindikata koji pokušava da organizuje zaposlene u Activision Blizzardu. Demokratski poslanici su takođe izrazili zabrinutost zbog navoda o toksičnoj kulturi na radnom mestu Activision-a za žene, što je dovelo do odlaska zaposlenih prošle godine, kao i tužbi za diskriminaciju koje su pokrenuli kalifornijski i savezni organi za sprovođenje građanskih prava.

U martu, Komunikacioni radnici Amerike su objavili poziv tražeći oštriji nadzor nad sporazumom od američkog Ministarstva pravde, FTC-a i glavnog državnog tužioca. Ali u pismu sindikata FTC-u od 30. juna navodi se da je prešao na podršku dogovoru nakon što se Microsoft složio „da osigura da radnici Activision Blizzarda imaju jasan put do kolektivnog pregovaranja“.

Igre predstavljaju rastući deo Microsoftovog poslovanja, uprkos naporima kompanije da sebe i Activision Blizzard predstavi kao „male igrače u veoma fragmentiranom izdavačkom prostoru“, prema dokumentu podnetom Novozelandskoj komisiji za trgovinu.

U 2021. godini, Microsoft je potrošio 7,5 milijardi dolara za kupovinu ZeniMak Media, matične kompanije izdavača video igara Bethesda Softvorks, koja stoji iza popularnih video igara The Elder Scrolls, Doom i Fallout. Imovina Majkrosofta takođe uključuje hit igricu Minecraft nakon što je kupio švedski studio za igre Mojang za 2,5 milijardi dolara 2014.

Tehnološki gigant iz Redmonda, u Vašingtonu, rekao je da će kupovina igara pomoći da poboljšaju uslugu pretplate igara na Ksbok Game Pass i ponudu za mobilne uređaje, posebno iz odeljenja King Activision Blizzard-a, koja proizvodi Candi Crush.

Holandski programer igara Rami Ismail rekao je da je Microsoftova usluga zasnovana na pretplati do sada bila pozitivna za manje studije za igre koje pokušavaju da svoj sadržaj prenesu korisnicima. Ali on nije siguran u vezi sa dugoročnim uticajem spajanja.

„Ksbok Game Pass kao proizvod je bio zaista dobar u finansiranju zanimljivih, kreativnih igara koje možda nemaju uobičajeni tržišni domet da bi bile uspešne“, rekao je Ismail. „S druge strane, kako se moć konsoliduje, manje je podsticaja da se tako nešto uradi.

Microsoft rivali se takođe konsoliduju. Soni je u julu zaključio ugovor vredan 3,6 milijardi dolara za kupovinu Bungie Inc., proizvođača popularne franšize igara Destini i originalnog programera Halo-a u vlasništvu Ksbok-a. Take-Tvo Interactive, proizvođač Grand Theft Auto i Red Dead Redemption, u maju je završio posao od 12,7 milijardi dolara za kupovinu kompanije za mobilne igre Zinga, proizvođača FarmVille i Vords Vith Friends.