Meta priprema velika otpuštanja ove nedelje

Meta priprema velika otpuštanja ove nedelje

Meta Platforms Inc (META.O) planira da ove nedelje počne sa otpuštanjima velikih razmera koja će uticati na hiljade zaposlenih, objavio je u nedelju Vol strit žurnal (VSJ).

Meta je odbio da komentariše izveštaj VSJ.

Facebook matična kompanija Meta je u oktobru prognozirala slab tromesečje praznika i znatno veće troškove sledeće godine, čime je izbrisala oko 67 milijardi dolara sa vrednosti Mete na berzi, dodajući vrednost od više od pola triliona dolara koja je već izgubljena ove godine.

Razočaravajuća perspektiva dolazi pošto se Meta bori sa usporavanjem globalnog ekonomskog rasta, konkurencijom od TikTok-a, promenama privatnosti od Apple-a (AAPL.O), zabrinutošću zbog velike potrošnje na metaverzum i uvek prisutnom pretnjom regulative.

Izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je da očekuje da će investicijama u metaverzu trebati oko decenija da urode plodom. U međuvremenu, morao je da zamrzne zapošljavanje, zatvori projekte i reorganizuje timove kako bi smanjio troškove.

„U 2023. ćemo usmeriti naše investicije na mali broj oblasti visokog prioriteta za rast. To znači da će neki timovi značajno rasti, ali će većina drugih timova ostati na istom nivou ili će se smanjiti tokom sledeće godine. Sve u svemu, očekujemo da završimo 2023. kao otprilike iste veličine, ili čak malo manja organizacija nego što smo danas“, rekao je Zakerberg na poslednjem pozivu za zaradu krajem oktobra.

Kompanija društvenih medija smanjila je u junu planove za zapošljavanje inženjera za najmanje 30%, a Zakerberg je upozorio zaposlene da se pripreme za ekonomski pad.

Meta-in akcionar Altimeter Capital Management u otvorenom pismu Marku Zakerbergu je ranije rekao da kompanija treba da racionalizuje smanjenjem radnih mesta i kapitalnih izdataka, dodajući da je Meta izgubila poverenje investitora jer je povećala potrošnju i okrenula se ka metaverzumu.

Nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući Microsoft Corp (MSFT.O), Tvitter Inc i Snap Inc (SNAP.N), ukinulo je poslove i smanjilo zapošljavanje poslednjih meseci pošto se globalni ekonomski rast usporava zbog viših kamatnih stopa, rastuće inflacije i energetske krize u Evropi.