Zimbabve krivi za porast morbila okupljanja sekti nakon što je umrlo 80 djece

Zimbabve krivi za porast morbila okupljanja sekti nakon što je umrlo 80 djece

HARARE – Izbijanje malih boginja ubilo je 80 dece u Zimbabveu od aprila, saopštilo je ministarstvo zdravlja, okrivljujući okupljanja crkvenih sekti za porast.

U saopštenju koje je Rojters video u nedjelju, ministarstvo je saopštilo da se epidemija sada proširila širom zemlje, sa stopom smrtnosti od 6,9%.

Sekretar za zdravstvo Jasper Chimedza rekao je da je od četvrtka prijavljeno 1.036 sumnjivih slučajeva i 125 potvrđenih slučajeva od izbijanja, pri čemu je Manikalend u istočnom Zimbabveu odgovoran za većinu infekcija.

„Ministarstvo zdravlja i brige o djeci želi da obavesti javnost da se tekuća epidemija morbila koja je prvi put prijavljena 10. aprila od tada proširila širom zemlje nakon crkvenih skupova“, naveo je Čimedža u saopštenju.

„Ovi skupovi kojima su prisustvovali ljudi iz različitih pokrajina zemlje sa nepoznatim vakcinalnim statusom doveli su do širenja morbila na ranije nezahvaćena područja.

Manikalend, druga najmnogoljudnija pokrajina, imala je 356 slučajeva i 45 smrtnih slučajeva, rekao je Chimedza.

Najviše prijavljenih slučajeva je među decom uzrasta od šest meseci do 15 godina iz verskih sekti koja zbog verskih uverenja nisu vakcinisana protiv morbila, dodao je on.

Biskup Andi Makuru, vođa apostolske sekte Johane Masove, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U Zimbabveu, neke apostolske crkvene sekte zabranjuju svojim sledbenicima da uzimaju vakcine ili bilo kakav medicinski tretman. Crkve privlače milione sledbenika svojim obećanjima da će izlečiti bolesti i izbaviti ljude od siromaštva.

Sa niskom stopom vakcinacije i u nekim slučajevima, bez vođenja evidencije, vlada je odlučila da započne masovnu kampanju vakcinacije u oblastima u kojima je zabeležena epidemija.

Očekuje se da će epidemija morbila opteretiti bolesni zdravstveni sektor koji je već pokvaren nedostatkom lekova i povremenim štrajkovima zdravstvenih radnika.