Zambija je dobila odobrenje odbora MMF-a za program kredita od 1,3 milijarde dolara

Zambija je dobila odobrenje odbora MMF-a za program kredita od 1,3 milijarde dolara

Zambija je u srijedu dobila odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda za program zajma od 1,3 milijarde dolara na 38 meseci, što je ključni korak u nastojanju ove južnoafričke zemlje da restrukturira svoje dugove i obnovi ekonomiju razorenu lošim upravljanjem i COVID-19.

MMF je u saopštenju naveo da će novi aranžman proširene kreditne linije obezbediti ukupno finansiranje od 978,2 miliona specijalnih prava vučenja – oko 1,3 milijarde dolara po sadašnjem kursu – što je ekvivalentno 100% kvote ili udela u fondu Zambije.

Odobrenje od strane Izvršnog odbora MMF-a otključaće trenutnu isplatu od oko 185 miliona dolara, saopštio je Fond.

Poverioci Zambije predvođeni Kinom i Francuskom obećali su krajem jula da će pregovarati o restrukturiranju dugova zemlje, potez koji je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila kao „raščišćavanje puta“ za novi program Fonda.

„Zambija se i dalje suočava sa dubokim izazovima koji se ogledaju u visokom nivou siromaštva i niskom rastu“, rekla je Georgieva u sredu. „Program koji podržava ECF ima za cilj da vrati makroekonomsku stabilnost i podstakne viši, otporniji i inkluzivniji rast.“

Program MMF-a ima za cilj obnavljanje makroekonomske stabilnosti Zambije kroz fiskalno prilagođavanje i restrukturiranje duga i jačanje ekonomskog upravljanja.

Georgieva je rekla da bi to zahtevalo „održivo“ smanjenje potrošnje i da su zambijske vlasti na odgovarajući način fokusirane na eliminisanje „regresivnih“ subvencija za gorivo, reformu poljoprivrednih subvencija, smanjenje neefikasnih javnih investicija i povećanje poreskih prihoda. Ovo će osloboditi određeni fiskalni prostor za povećanje socijalne potrošnje kako bi se olakšala tranziciona opterećenja najugroženijima, rekla je ona.

MMF je rekao da će zajam takođe katalizovati preko potrebnu finansijsku podršku razvojnih partnera i zemalja donatora.

Godine 2020. Zambija je postala prva afrička zemlja u eri pandemije koja je deplasirala. Restrukturiranje njenog spoljnog duga, koji je na kraju 2021. iznosio više od 17 milijardi dolara, mnogi analitičari vide kao test za region.

To je jedna od tri afričke zemlje, zajedno sa Čadom i Etiopijom, koje su tražile restrukturiranje u okviru zajedničkog okvira za restrukturiranje duga G20. MMF je postigao sporazum na nivou osoblja sa Zambijom prošlog decembra za zajam do 1,4 milijarde dolara, ali je to zavisilo od sposobnosti Zambije da smanji dug na nivoe koje Fond smatra održivim.

Georgieva je u poruci na Tviteru rekla da je odobrenje zajma Zambiji bila „velika prekretnica“ za dugo zastoje napore G20, pokazujući da može dati rezultate za druge zemlje koje su opterećene dugom.

Fond je saopštio da je sledeći korak u procesu restrukturiranja duga da se zvanični komitet kreditora Zambije dogovori o konkretnim koracima o tome kako da se izvrši otpuštanje duga, u obliku memoranduma o razumevanju koji treba da bude postignut do kraja 2022. godine.