Volstrit beleži prvi nedjeljni rast od sredine avgusta

Volstrit beleži prvi nedjeljni rast od sredine avgusta

Američke akcije su ojačale u petak, a glavni indeksi su zabeležili svoj prvi nedeljni rast u poslednje četiri nedelje, pošto su investitori ponovo krenuli u kupovinu, odbacujući zabrinutost oko ekonomskih izgleda.

Dobit je usledio nakon oštre rasprodaje koja je počela sredinom avgusta, izazvana zabrinutošću zbog uticaja strože monetarne politike i znakova ekonomskog usporavanja u Evropi i Kini.

Analitičari kažu da je ovonedeljni oporavak tržišta više povezan sa prethodnim preprodajama. Neizvesnost je i dalje velika u pogledu inflacije i agresivnosti Federalnih rezervi u povećanju kamatnih stopa.

„Nije iznenađujuće što smo malo odskočili kao što smo stigli, jer je mnogo toga tehničko“, rekao je Jack Janasievicz, vodeći portfolio strateg i portfolio menadžer u Natikis Investment Managers Solutions.

„Ne bih bio šokiran kada bismo slobodnu nedjelju počeli sa malo više snage, a onda se nekako smirili i vratili malo dok se budemo pripremali za CPI“, dodao je on, gledajući u sledeću nedelju.

Investitori su u utorak čekali izveštaj o potrošačkim cenama (CPI) za avgust za bilo kakve znake da inflacija možda popušta. Očekuje se da će pokazati da su cene porasle 8,1% u toku godine u avgustu, u poređenju sa 8,5% u julu.

Ekonomisti Vels Farga očekuju da će glavna inflacija zabeležiti najveći mesečni pad od vrhunca pandemije u aprilu 2020., uz pomoć pada cena gasa.

Svih 11 glavnih sektora S&P trgovalo se u petak na višem nivou, a prednjačili su komunikacioni servisi (.SPLRCL), tehnologija (.SPLRCT), energija (.SPNI) i diskrecioni potrošači (.SPLRCD).

Ugroženi od početka godine zbog zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa, akcije sa visokim rastom su porasle tokom nedelje.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel rekao je u četvrtak da je američka centralna banka „snažno posvećena“ kontroli inflacije, ali da ostaje nada da se to može učiniti bez „veoma visokih socijalnih troškova“ uključenih u prethodne borbe protiv inflacije.

Nekoliko drugih kreatora politike Fed-a je takođe ponovilo svoju posvećenost borbi protiv nestašne inflacije poslednjih nedelja, što je investitore uznemirilo zbog izgleda još jednog prevelikog povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Trgovci određuju cene sa 90% šanse za povećanje stope od 75 baznih poena na sledećem sastanku, u odnosu na 57% nedelju dana ranije, prema Fedvatch Tool-u CME grupe.

Indeks volatilnosti CBOE (.VIKS), merač anksioznosti investitora, pao je na dvonedeljni minimum od 22,85, ali je ostao iznad svog dugogodišnjeg proseka od oko 20.

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 (.SPKS) je ojačao 61,44 poena, ili 1,53%, da bi završio na 4.067,62 poena, dok je Nasdak Composite (.IKSIC) dobio 249,94 poena, ili 2,12%, na 12.113,19. Dov Jones Industrial Average (.DJI) porastao je za 384,54 poena, ili 1,21%, na 32.157,88.

Američki akcijski fondovi zabeležili su odliv od 11,5 milijardi dolara u sedmici do srede, što je njihov najveći odliv u poslednjih 11 nedelja, saopštio je u petak BofA.

Kroger Co (KR.N) je skočio nakon što je prodavac povisio svoju godišnju prognozu.

Akcije Tapestri Inc (TPR.N) takođe su porasle nakon što je proizvođač luksuznih torbica rekao da očekuje prihod od 8 milijardi dolara do fiskalne 2025. godine.