Uzgajivači vide dobru berbi vina za Evropu, stabilne količine uprkos sušama

Uzgajivači vide dobru berbi vina za Evropu, stabilne količine uprkos sušama

Dobra vijest za one koji piju vino je da će povećanje francuskih buradi zadržati stabilnu količinu u Evropi uprkos teškim sušama koje su zahvatile kontinent, i dok su prinosi pali u većini zemalja, farmeri predviđaju berba posebno dobrog kvaliteta.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku i Španiju, pretrpelo je jednu od najgorih suša u istoriji ove godine, pogoršanu uzastopnim toplotnim talasima.

Očekuje se da će tri najveća proizvođača vina, Italija, Francuska i Španija, zajedno proizvesti 130,2 miliona hektolitara ove godine, što je 1,1% više u odnosu na prošlu godinu, ali 2,1% manje u odnosu na petogodišnji prosek od 132,9 miliona hektolitara, saopštio je sindikat farmi Copa-Cogeca. rekao je u petak.

Pad prinosa zabeležen je u većini drugih zemalja proizvođača, navodi se u saopštenju.

„Sve u svemu, berbu 2022/23. karakteriše uticaj suša i vrućih temperatura koje besne širom Evrope i dovode do obilnog berbe i smanjenih prinosa. Pozitivno je to što je grožđe u veoma dobrom fitosanitarnom stanju, što predstavlja odlična vina. kvalitet“, navodi se u saopštenju.

U analizi po zemljama, sindikat koji predstavlja evropske farmere i zadruge rekao je da se u Francuskoj očekuje da proizvodnja poraste 16% na 44 miliona hektolitara, ponavljajući procenu ministarstva poljoprivrede drugog najvećeg proizvođača vina u EU.

U njemu se navodi da se očekuje da će proizvodnja vina u vrhunskom proizvođaču u Italiji biti praktično stabilna na godišnjem nivou, iako nije dala detaljnu prognozu

Nasuprot tome, proizvodnja je pala za 10,5 odsto u Španiji nakon što su vinogradi patili od nedostatka kiše i vode, navodi se u saopštenju.