UK- Bivši kancelar Riši Sunak pokreće kandidaturu za lidera konzervativaca

UK- Bivši kancelar Riši Sunak pokreće kandidaturu za lidera konzervativaca

Riši Sunak je ušao u trku za sledećeg lidera Konzervativne stranke i premijera.

Bivši kancelar je najistaknutija ličnost do sada koja je objavila svoju kandidaturu.

Njegova ostavka iz kabineta u utorak pomogla je da se pokrene masovno napuštanje ministara što je primoralo Borisa Džonsona da se povuče sa mesta lidera Torijevaca.

Džonson namerava da ostane na mjestu premijera sve dok stranka Torijevaca ne izabere nasljednika.

Viši klupski savjetnik Tom Tugendhat, državni tužilac Suela Braverman i bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoh najavili su svoje planove da se kandiduju.
U međuvremenu, bivši ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, ministar odbrane Ben Volas i bivši ministar zdravlja Sajid Džavid razmatraju kandidature za lidera.

Bivši ministar za Bregzit Stiv Bejker je signalizirao da razmišlja da se kandiduje za lidera, ali je odustao od svoje ponude i podržava državnog tužioca Suelu Braverman.

Raspored trke za lidere Torijevaca trebalo bi da bude potvrđen sledeće nedelje, a očekuje se da će novi premijer biti na poziciji do septembra.

Objavljujući svoju odluku da stane u video snimku na društvenim mrežama, gospodin Sunak je rekao da želi da „vrati poverenje, obnovi ekonomiju i ponovo ujedini zemlju“.

Dodao je: „Neko mora da uhvati ovaj trenutak i donese ispravne odluke.

„Da li se suočavamo sa ovim trenutkom sa iskrenošću, ozbiljnošću i odlučnošću ili pričamo sebi utešne bajke koje bi nam mogle pomoći da se osećamo bolje u ovom trenutku, ali će našoj djeci biti gore sutra“, upitao je on.

Obećao je da će „voditi ovu zemlju u pravom smeru“ na osnovu vrednosti „patriotizma, pravičnosti i napornog rada“.

On je rekao da se zemlja suočava sa „ogromnim izazovima“ i da će odluke donete sada odrediti da li će sledeća generacija dobiti „šansu za bolju budućnost“.

Ukazujući na svoje akreditive da bude lider, gospodin Sunak je rekao da je rukovodio „najtežim resorom u vladi tokom najtežih vremena kada smo se suočili sa noćnom morom Covida“.

Nekoliko visokih torijevskih poslanika podržalo je kandidaturu gospodina Sunaka, tvitujući svoju podršku i promovišući slogan njegove kampanje „Spremni za Rišija“.

Oliver Dauden – koji je prošlog meseca podneo ostavku na mesto predsednika stranke – rekao je: „Riši je najbolja osoba koja će voditi našu zemlju i nesumnjivo najbolja osoba koja je pobedila laburiste.

A lider Commons-a Mark Spencer je napisao: „Riši je lider koji može ujediniti Partiju, okupiti cijelu zemlju i osvojiti nam tu petu pobjedu na opštim izborima“.

U svom video snimku za lansiranje, gospodin Sunak je ispričao priču o svojoj majci Indijanki, koja je emigrirala iz istočne Afrike u Veliku Britaniju 1960-ih. Poslanik Torijevaca je objasnio kako je njegova majka nastavila da vodi sopstvenu apoteku i upoznala njegovog oca, lekara opšte prakse, u Sautemptonu.

„Moja porodica mi je pružila prilike o kojima su mogli samo da sanjaju“, rekao je Sunak.

Gospodin Sunak, 42, bio je analitičar investicione banke Goldman Sachs, a kasnije je bio partner u dva hedž fonda, pre nego što je postao poslanik u izbornoj jedinici Severni Jorkšir u Ričmondu 2015.

Nekada je viđen kao vodeći kandidat da nasledi Džonsona na mestu lidera i premijera Konzervativne stranke.

Imenovan za kancelara u februaru 2020. godine, gospodin Sunak je morao da se nosi sa posledicama pandemije Covid-19, trošeći ogromne iznose da održi ekonomiju.

Ali njegovu reputaciju narušila je kontroverza oko poreskih poslova njegove supruge i kažnjavanje zbog kršenja pravila karantina tokom pandemije.

G. Sunaka je kaznila Metropoliten policija, zajedno sa gospodinom Džonsonom i njegovom suprugom Keri, zbog kršenja pravila Covid-a tako što je prisustvovao rođendanskoj zabavi za premijera u junu 2020.

Pobornik Bregzita, gospodin Sunak je bio lojalan Džonsonu, uprkos tenzijama oko ekonomske politike i premijerovoj želji da brže smanji poreze kako troškovi života rastu.

Ali njihov odnos je na kraju prekinut kada je gospodin Sunak dramatično podneo ostavku ubrzo nakon što je bio blizak saveznik i bivši kolega iz vlade, gospodin Džavid.

U svom pismu ostavke, gospodin Sunak je rekao da „javnost s pravom očekuje da se vlada vodi pravilno, kompetentno i ozbiljno“.

Gospodin Sunak je takođe pomenuo tenzije oko ekonomije u svom pismu o ostavci, rekavši premijeru da su njihovi pristupi postali „suviše različiti“.

Njegova ostavka i ostavka gospodina Džavida izazvali su masovni egzodus ministara i ubrzali pad vlade gospodina Džonsona.

izvor BBC