Elon Musk povlači ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera nakon nedelja velike drame

Elon Musk povlači ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera nakon nedelja velike drame

Odlazak neće biti lak za najbogatijeg čoveka na svijetu, jer Tviter kaže da će tužiti da bi održao dogovor

Elon Musk je povukao svoju ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera nakon dramatičnih nekoliko nedelja spekulacija da se njegov dogovor o preuzimanju kompanije raspada.

„Gospodin Musk raskida ugovor o spajanju jer Tviter značajno krši više odredbi tog sporazuma, čini se da je dao lažne i pogrešne izjave na koje se g. Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o spajanju i verovatno će pretrpeti značajne negativne posledice za kompaniju Efekat“, napisali su advokati Maska na Tviteru.

Ali odustajanje od dogovora neće biti jednostavno. Prema ugovoru o kupovini na 95 stranica koji je podnet američkoj komisiji za hartije od vrednosti, Mask će morati da dokaže da je Tviter prekršio prvobitni ugovor ili rizikuje da bude tužen za naknadu od milijardu dolara.

Tviter je u petak saopštio da planira da tuži Maska da dovrši spajanje od 44 milijarde dolara i da je „uvjeren“ da će pobjediti.

„Tviter odbor je posvećen zatvaranju transakcije po cijeni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Maskom i planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o spajanju“, rekao je Bret Tejlor, predsjednik odbora na Tviteru, u tvitu.

Verovatno rasplet akvizicije bio je samo najnoviji preokret u sagi između biznismena milijardera i jedne od najuticajnijih platformi društvenih medija, i može predstavljati titansku pravnu bitku koja je pred nama.

Izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovek na svijetu postigao je dogovor o kupovini Tvitera 25. aprila, a Musk je ponudio kupovinu svih akcija kompanije za 54,20 dolara po svakoj.
Ali stvari su se pogoršale kada su Musk i njegovi advokati optužili Tviter da krije informacije o broju „spam“ naloga na platformi. Ove nedjelje, kompanija je otkrila da suspenduje više od milion naloga za neželjenu poštu dnevno.

U podnesku u petak, Muskovi advokati su napisali da Tviter nije pružio informacije o svom „procesu revizije uključivanja neželjene pošte i lažnih naloga“ uprkos ponovljenim zahtjevima.

„Tviter nije uspio ili je odbio da pruži ove informacije. Ponekad je Tviter ignorisao zahtjeve gospodina Maska, ponekad ih je odbijao iz razloga koji se čine neopravdanim, a ponekad je tvrdio da se povinovao dok je g. Masku dao nepotpune ili neupotrebljive informacije“, navodi se u pismu.

Musk je takođe rekao da su te informacije od suštinskog značaja za poslovanje i finansijski učinak Tvitera i da su potrebne za završetak spajanja.

Kompanija je saopštila da je „uverena da ćemo pobediti na sudu u Delaveru“, sudu gde će se desiti bilo kakav pravni obračun.

Musk je objavio svoju ponudu za preuzimanje 14. aprila, a Tviterov odbor se složio nakon što je Musk potvrdio finansijski paket za posao koji je uključivao 21 milijardu dolara njegovog sopstvenog novca.

Sa sporazumom, Musk je preuzeo kontrolu nad mrežom društvenih medija sa više od 200 miliona korisnika. Strastveni, ali kritičan korisnik platforme, obećao je da će progurati razne reforme, uključujući ublažavanje ograničenja sadržaja, oslobađanje platforme od lažnih i automatizovanih naloga i odstupanje od njenog modela prihoda zasnovanog na oglašavanju.

Mask je 13. maja objavio da je ugovor „na čekanju“ dok je čekao detalje koji podržavaju Tviterovu tvrdnju da je manje od 5% njegovih korisnika spam ili lažni nalozi. Tvrdio je da je ta cifra 20% i rekao da će Tviter morati da pokaže dokaz o nižem broju da bi kupovina prošla.

Izvršni direktor Tvitera, Parag Agraval, pokušao je da se pozabavi Muskovom zabrinutošću u dugačkoj tvit niti, ali su njegovi napori da objasni problem „uz pomoć podataka, činjenica i konteksta“ naišli na emotikon od najbogatije osobe na svijetu.

Musk je kasnije sugerisao da bi mogao da traži nižu cijenu za Tviter zbog problema sa lažnim nalozima. Govoreći virtuelno na konferenciji u Majamiju, rekao je da smanjenje njegovih dogovorenih 54,20 dolara po ponudi akcija neće biti „isključeno“. Međutim, uslovi Muskovog sporazuma o preuzimanju sa Tviterom dali su mu samo ograničen prostor za manevar, rekli su pravni stručnjaci.

Preuzimanje Maska bilo je kontroverzno među zaposlenima na Tviteru, sa zaprepašćenjem među osobljem koje je raslo nakon što se Musk uključio sa tvitovima u kojima je kritikovao osoblje Tvitera nakon objave sporazuma.

Analitičari kažu da bi raskid, sa ili bez sudske bitke, verovatno bio štetan za procijenu vrednosti Tvitera i njegovu sposobnost da traži novog kupca.

„Ovo je katastrofalan scenario za Tviter i njegov odbor, jer će se kompanija sada boriti protiv Maska u dugotrajnoj sudskoj borbi da nadoknadi ugovor i/ili naknadu za raskid od najmanje milijardu dolara“, rekao je Den Ajvs, analitičar Vedbusha.

Akcije Tvitera, koje su se u petak trgovale po cijeni od oko 38 dolara po akciji i daleko ispod 54 dolara po akciji koju je ponudio Musk, „sada će se verovatno trgovati u rasponu od 25 do 30 dolara kada se akcije otvore u ponedeljak, bez verovatnog dogovora“, rekao je Ajvs.

„Od samog početka, ovo je uvek bila prava glava, ići na Tviter za 4 dolara

Cijena od 4 milijarde za Maska, i nikada nije imala mnogo smisla za Ulicu. Sada se završava (za sada) u zoni sumraka koja se završava sa Tviter tablom naslonjenom na zid i mnogima na on ih češe po glavi oko toga šta je sledeće“, dodao je Ajvs.

Spor između Maska i Tvitera mogao bi brzo da se iznese na sud, ali pre nego što dođe tamo, Musk i Agraval će se verovatno sastati, ma koliko nezgodno, u subotu na Allen & Co konferenciji Sun Vallei u Ajdahu na kojoj obojica prisustvuju i gde je Musk zakazan za govoriti.

Čarls Elson, profesor korporativnog upravljanja na Univerzitetu Delaver, rekao je da je prijava za razlaz Muskova „deo klasične pregovaračke strategije“.

„Sudski sporovi nisu kraj priče, već moneta za pregovaranje u tekućem procesu“, kaže Elson. „Čak i ako tamo nema broja korisnika za koji je mislio da postoje, Tvitter je i dalje franšiza i još uvek ima vrednost.

Musk je, ističe Elson, tvrdio da njegova želja da kupi kompaniju ima veze sa slobodom govora i to se nije promenilo.

„Ovo je ekonomski spor, a ne filozofski spor. Ekonomski spor se rešava ekonomski – ili plaćate manje ili plaćate da odete. Na kraju, možda im nešto duguje i u tom trenutku će ponovo pregovarati o cijeni. To je parnični korak u veoma dugom plesu.“

U trgovanju posle radnog vremena u petak, akcije Tvitera su pale za 7% na 34 dolara, znatno ispod 54,20 dolara koje je Musk ponudio da plati. Akcije Tesle su u međuvremenu porasle 2,5% na 752,29 dolara.

Drugi su ostali skeptični da bi dogovor uopšte mogao biti oživljen, čak i ako Tviter iznese Maska pred sud.

„Čini se veoma teško zamisliti kako bi se tačno ovaj dogovor mogao spasiti, posebno u svetlu pogoršanja odnosa umešanih strana i onoga što očigledno predstoji u sudskim sporovima“, rekao je Karl Tobijas, predsednik Vilijamsa na Univerzitetu u Ričmondu.

„Mislim da je Musk imao kajanje kupca nedugo nakon što je ušao u posao, koji je išao naniže do danas“, dodao je Tobijas.

izvor Guardian