Turska ne priznaje ruske aneksije u Ukrajini

Turska ne priznaje ruske aneksije u Ukrajini

Turska ne priznaje novu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, kao što nije priznala ni aneksiju Krima, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

„Turska nije priznala aneksiju Krima tokom nelegitimnog referenduma 2014. godine i uvek je izražavala čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, njenoj nezavisnosti i suverenitetu“, navelo je tursko ministarstvo.

„U skladu sa tim stavom usvojenim 2014. godine mi odbacujemo rusku odluku o pripajanju oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Ta odluka koja predstavlja ozbiljno kršenje principa medjunarodnog prava ne treba biti prihvaćena“, dodaje se u saopštenju turskog ministarstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je potpisao sporazum sa proruskim liderima četiri ukrajinske okupirane teritorije o prisajedinjenju okupiranih delova Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Tursko ministarstvo je već prošle nedelje osudilo, kako je nazvalo, „nelegitimne“ referendume održane u te četiri oblasti koji su prethodili proglašenju o pripajanju rusiji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nije direktno izjašnjavao o ovom pitanju, od početka sukoba pokušava da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom i ponudio je svoje posredovanje za pregovore izmedju Rusije i Ukrajine.