Turska kritikovala Švedsku zbog „terorističke propagande“

Turska kritikovala Švedsku zbog „terorističke propagande“

Najviši švedski diplomata u Ankari je navodno pozvan na tepih da čuje „snažnu reakciju“ turske vlade na protest kurdske grupe u Geteborgu, podižući tenzije između zemalja u trenutku kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio da će staviti veto na pridruživanje Švedske u NATO.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je privremenog šefa švedske misije u Ankari da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog ovonedeljnih kurdskih protesta, koje smatra „terorističkom propagandom“, prema izveštajima Rojtersa i više turskih medija. U izveštajima se navode neidentifikovani diplomatski izvori.

Najnoviji rasplamsavanje odnosa Stokholma sa Turskom dolazi u trenutku kada je Erdogan zapretio da će blokirati odobrenje Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO-u zbog zabrinutosti da su nordijske zemlje domaćin kurdskim militantima. Prošlog meseca u Madridu, ove zemlje su potpisale trojni memorandum prema kojem su Švedska i Finska obećale da će ukinuti svoj embargo na prodaju oružja Turskoj i obračunati se sa pojedincima i grupama koje je Ankara označila kao teroriste.

„U tom kontekstu, naglašena su naša očekivanja za identifikaciju počinilaca akcije, preduzimanje potrebnih zakonskih i sudskih mera i preduzimanje konkretnih koraka u svetlu obaveza zapisanih u trojnom memorandumu“, rekli su diplomatski zvaničnici povodom protesta u Geteborgu.

U demonstracijama su učestvovale pristalice PKK i drugih kurdskih grupa koje je Turska označila kao terorističke organizacije. Protest u Geteborgu održan je u sredu, a slike i video snimci su postavljeni na društvenim mrežama na kojima se vidi kako demonstranti nose prokurdske transparente, uključujući zastave PKK. Zastave grupe su takođe navodno bile istaknute na nekoliko stubova u centru grada, prema izveštajima turskih medija, dok su neki od učesnika marša nosili transparent na kome je pisalo: „Svi smo mi PKK“.

Erdogan je ove sedmice upozorio da bi Turska i dalje mogla da „zamrzne“ prijave Švedske i Finske za NATO ako ne ispune uslove iz Madridskog sporazuma. „Švedska, posebno, nema dobar imidž po ovom pitanju“, rekao je on.