Turska dozvoljava tranzit neke sankcionisane robe u Rusiju

Turska dozvoljava tranzit neke sankcionisane robe u Rusiju

Turska je nastavila tranzit neke sankcionisane robe u Rusiju, javio je u utorak poslovni list Komersant, pozivajući se na učesnike na tržištu.

Roba evropskog porekla je ocarinjena za dalju isporuku u Rusiju od 17. marta, navodi se u saopštenju. Međutim, turska carina navodno i dalje blokira tranzit proizvoda američkog i kanadskog porekla.

Izveštaji o odbijanju Turske da carini tranzitni teret neturskog porekla namenjen Rusiji prvi put su se pojavili 6. marta. Tvrdilo se da je Ankara podelila listu strane robe zabranjene za izvoz u Rusiju i da je naložila domaćim kompanijama da ne pretovaruju proizvode sa liste, počevši od 1. marta. Međutim, tursko ministarstvo trgovine nije dalo zvaničnu potvrdu tog poteza. Ruskim diplomatama u Turskoj naređeno je da istraže prijavu obustave tranzita.

Analitičari su sugerisali da problemi proističu iz nedavnih obećanja Brisela i Vašingtona da će sprovesti antiruske sankcije i zaustaviti snabdevanje sankcionisanih proizvoda preko trećih strana.

Američke vlasti su jasno upozorile Tursku da će preduzeti mere protiv bilo kakvog kršenja sankcija od strane turskih kompanija. Ovo je navelo Ankaru da obeća da neće dozvoliti da se zaobiđu sankcije Moskvi, uprkos tome što je Turska stalni ruski trgovinski partner i otvoreni protivnik trgovinskih ograničenja.