Tramp odbija optužbe Ministarstva pravde

Tramp odbija optužbe Ministarstva pravde

Bivši američki predsjednik Donald Tramp osudio je FBI jer je bacio navodno tajne dokumente na pod i fotografisao ih tokom racije u njegovoj kući na Floridi ranije ovog mjeseca, tvrdeći da je skinuo tajnost sa papira za koje su ga tužioci pogrešno optužili da ih je sakrio.

„Užasan način na koji je FBI, tokom racije na Mar-a-Lago, nasumično bacao dokumente po podu – možda se pretvarajući da sam to ja uradio – a onda je počeo da ih slika kako bi ih javnost videla“, rekao je Tramp. u utorak u postu Truth Social. „Mislili ste da žele da budu tajni? Srećom što sam deklasifikovao!“

Trampov govor na društvenim mrežama usledio je nakon što je američko Ministarstvo pravde (DOJ) u utorak uveče tvrdilo da je tim bivšeg predsjednika „verovatno sakrio i uklonio“ vladine zapise kršeći sudski poziv velike porote. Optužba je uključena u sudsku dokumentaciju u kojoj se DOJ osporio Trampovom zahtevu da imenuje specijalnog majstora za ispitivanje dotičnih dokumenata, rekavši da bi takvo preispitivanje „štetilo važnim interesima vlade“.

Administracija predsednika Džoa Bajdena tvrdila je da je pronašla više od 100 poverljivih dokumenata tokom racije 8. avgusta. „Vlada je takođe razvila dokaze da su vladini zapisi verovatno sakriveni i uklonjeni iz skladišta i da su verovatno preduzeti napori da se opstruira vladina istraga“, navodi DOJ u podnesku od utorka.

Kritičari administracije, kao što su guverner Floride Ron DeSantis i republikanski zakonodavci, optužili su Bajdena da je orožjao federalne organe za sprovođenje zakona protiv političkih neprijatelja, čime je SAD pretvorio u „banana republiku“. Uzbunjivači FBI-a takođe su se javili da prijave navodno nedolično ponašanje i politizaciju agencije članovima Kongresa.

Državni tužilac Merik Garland izdao je u utorak memorandum zaposlenima u Ministarstvu pravde kojim se zabranjuje osoblju da komunicira sa Kongresom osim ako ne prođe kroz Kancelariju za zakonodavna pitanja. On je rekao da je to pravilo neophodno da bi se pravne presude i odluke Ministarstva pravde zaštitile od „partijskog” uticaja.

Tramp je pohvalio uzbunjivače što su razotkrili „zaista loše stvari“ koje se dešavaju u DOJ i FBI. „Ovo je vrijeme, posle mnogo godina kršenja zakona i nepravednosti, da se stvari počisti. Sve stvari sa razlogom. Osušite močvaru!“