Sjevernokorejska agencija: Kim iskreno zahvalio Putinu na gostoprimstvu nakon putovanja u Rusiju

Sjevernokorejska agencija: Kim iskreno zahvalio Putinu na gostoprimstvu nakon putovanja u Rusiju

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un izrazio je „iskrenu zahvalnost“ ruskom predsjedniku Putinu na putu nazad iz Rusije gdje je proveo gotovo nedelju dana, javili su danas sjevernokorejski državni mediji

Posjeta sjevernokorejskog vođe ruskom dalekom istoku koja se završila juče, bila je usmjerena na odbranu i otkrila je potencijalne vojne veze između dvije zemlje pošto je Kim obišao brojna prostrojenja kao što su ruske svemirske rakete ili podmornice, navodi agencija Frans pres.

Dvojica lidera su išla dotle da su simbolično jedan drugom poklonili pušku.

To putovanje je takođe oživjelo zapadne prijetnje da bi ta izolovana zemlja koja ima nuklearno oružje mogla da isporuči Moskvi oružje za njen napad na Ukrajinu.

Na kraju posjete Rusiji koja je počela u utorak Kim Je „iskreno zahvalio predsjedniku Putinu i ruskim vođama“ zbog „posebne pažnje i srdačnog gostoprimstva koje su mu pružili“, napisala je danas zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

On je takođe „poželio Rusiji prosperitet i njenom narodu dobrobit“, dodala je agencija.

Posjeta je bila obilježena susretom sa ruskim predsjednikom Putinom u srijedu na kosmodromu Vostočni, gotovo 8.000 kilometara istočno od Moskve.

Kimova posjeta Rusiji će „dugo sijati u istoriji“, napisala je KCNA i dodala da će ona dodatno učvrstiti „militantno jedinstvo“ dvije zemlje“ kao i „otvoriti novo poglavlje“ u njihovim odnosima.

Kremlj je međutim dao uvjeravanja da „nikakav sporazum“ nije potpisan tokom Kimove posjete, a Putin je prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju i razgovara o mogućoj pomoći u proizvodnji satelita posle neuspjeha dva nedavna pokušaja Pjonganga.

Prije odlaska iz Vladivostoka u nedelju sjevernokorejski vođa je dobio za poklon pet eksplozivnih dronova od regionalnog guvernera kao i izviđački dron i pancir, prenijela je agencija TASS.

Kimov oklopni voz je na putu nazad kući „posle davanja novog radikalnog pomaka u istoriji razvoja odnosa između DNRK i Rusije“, napisala je Kcna koristeći skraćenicu za zvaničan naziv zemlje Demokratska Narodna Republika Koreja.

I Moskva i Pjongjang koji su istorijski saveznicu su pod međunarodnim sankcijama – Moskva zbog ofanzive u Ukrajini a Pjongjang zbog proba nuklearnog oružja.

Zapad sumnja da Moskva želi da kupi oružje od Pjongjanga za sukob u Ukrajini dok se za Sjevernu Koreju sumnja da želi da dođe do ruske tehnologije za svoje satelitske, nuklearne i balističke programe.