Sestra sjevernokorejskog vođe upozorava da su spremni da deluje protiv SAD i Južne Koreje

Sestra sjevernokorejskog vođe upozorava da su spremni da deluje protiv SAD i Južne Koreje

Uticajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jo Džong upozorila je danas da je njena zemlja spremna da preduzme „brzu i opsežnu akciju“ protiv SAD i Južne Koreje, dan pošto je američki avion B-52 preleteo preko Korejskog poluostrva.

Prelet je bio u okviru zajedničke vojne vežbe sa južnokorejskim ratnim avionima, a vojske dve zemlje se takođe spremaju da ponovo počnu da organizuju velike kopnene vežbe kasnije ovog meseca.

Kim Jo Džong nije navela konkretno šta bi Severna Koreja mogla da uradi, ali je Pjongjang često izvodio testiranje raketa kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe zato što ih smatra kao probom za invaziju.

„Pratimo vojne poteze američkih snaga i marionetske južnokorejske vojske i stalno smo u pripravnosti da preduzmemo odgovarajuće, brze i opsežne akcije u svakom trenutku u zavisnosti od naše procene“, rekla je Kim Jo Džong u izjavi koju su preneli državni mediji.

Ona je rekla da „demonstrativni vojni potezi i prateća retorika“ SAD i Južne Koreje koji su toliko „mahniti“ da se ne mogu prenebregnuti, svakako stvara uslove da Pljongjang mora da učini nešto da se suoči sa njima.

Jučerašnji prelet bombardera B-52 sa kapacitetom nošenja nuklearnog oružja bio je najnoviji u nizu vazduhoplovnih američko-južnokorejskih vežbi u koje su uključeni moćni američki avioni.

Južna Koreja je navela da takve vežbe pokazuju sposobnost savenika za odlučni odgovor na potencijalnu sevenokorejsku agresiju.

Prošlog petka južnokorejske i američke vojske objavile su da će obaviti vežbe uz kompjutersku simulaciju od 13-23. marta i ponovo početi da održavaju proletnje vojne vežbe na terenu koje su poslednji put održane 2018. godine.

Saveznici su otkazali ili smanjili neke od svojih redovnih vojnih vežbi od 2018. godine da podrže diplomatiju sa Severnom Korejom, i zbog pandemije kovida-19, ali su ih obnovili kada je Severna Koreja prošle godine sprovela rekordan broj raketnih proba i otvoreno pretila da će upotrebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa rivalima.

U odvojenom saopštenju danas severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je preletanje američkog bombardera B-52 nesmotrena provokacija koja situaciju na poluostrvu gura sve dublje u „močvaru bez dna“.

Dodaje se da nema garancija da neće biti „nasilnog fizičkog sukoba“ ako se nastave američko-južnokreske vojne provokacije.