Samovozeći kamioni na ruske puteve

Samovozeći kamioni na ruske puteve

Prvi kamioni bez vozača mogli bi da počnu da saobraćaju između Moskve i Sankt Peterburga u leto 2023. godine, saopštila je državna kompanija Ruski autoputevi. Njihov rad će biti deo pilot projekta koji je sertifikovan od strane vlade.

Pres služba ruskog ministarstva saobraćaja saopštila je u četvrtak da su vlasti odobrile uvođenje probnog perioda na autoputu M-11 Neva između dva grada. Ukaz o tome potpisao je premijer Mihail Mišustin.

Eksperiment će omogućiti testiranje digitalnih inovacija u teretnom saobraćaju, pre svega rada visoko automatizovanih vozila i neophodne infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Eksperiment navodno uključuje šest kompanija u transportnoj i logističkoj industriji, uključujući proizvođača KAMAZ, kao i državnog infrastrukturnog operatera Avtodor. Prema rečima učesnika, to će označiti početak punog uvođenja bespilotnih vozila u Rusiji. Tehnološka, organizaciona i poslovna rešenja koja će proizaći iz pilot projekta takođe će činiti osnovu autonomnih transportnih i logističkih koridora.

„Upotreba bespilotnih vozila na javnim putevima ne samo da će poboljšati bezbednost saobraćaja, već će doprineti i stvaranju novih vidova komercijalnih aktivnosti u zemlji“, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i dodalo: „Ovo će takođe pomoći u smanjenju troškova plaćati vozače za 30% do 2025. i smanjiti potrošnju goriva za 28%.

Vlada planira da prilagodi oko 20.000 kilometara ruskih javnih puteva za autonomno upravljanje vozilima do 2030. godine.