SAD odobravaju potencijalnu prodaju oružja Tajvanu od 1,1 milijarde dolara

SAD odobravaju potencijalnu prodaju oružja Tajvanu od 1,1 milijarde dolara

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojne opreme Tajvanu vrednu 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh, saopštio je Pentagon u petak, usred pojačanih tenzija sa Kina.

Paket je najavljen nakon kineske agresivne vojne vežbe oko Tajvana nakon posete ostrvu prošlog meseca od strane predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, najvišeg američkog zvaničnika koji je otputovao u Tajpej poslednjih godina.

Prodaja uključuje projektile Sidevinder, koje se mogu koristiti za misije vazduh-vazduh i površinski napad, po ceni od oko 85,6 miliona dolara, protivbrodske rakete Harpoon po procenjenoj ceni od 355 miliona dolara i podršku tajvanskom programu radara za nadzor za procenjena na 665,4 miliona dolara, saopštila je Pentagonova agencija za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju (DSCA).

Glavni izvođač za rakete Harpun je Boeing Co (BA.N). Raitheon (RTKS.N) je glavni izvođač i za Sidevinders i za radarski program.

Rojters je prošlog mjeseca izvestio da administracija predsjednika Džoa Bajdena planira novu opremu za Tajvan, ali da će ta oprema održavati postojeće tajvanske vojne sisteme i ispunjavati postojeće narudžbe, a ne nuditi nove sposobnosti, uprkos povećanim tenzijama koje su usledile posle Pelosijeve posete.

Pentagon je saopštio da oprema i podrška najavljeni u petak neće promjeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu. Američki zvaničnici rekli su da ne odražavaju nikakvu promjenu u politici prema Tajvanu.

„Ove predložene prodaje su rutinski slučajevi koji podržavaju stalne napore Tajvana da modernizuje svoje oružane snage i da održi kredibilne odbrambene sposobnosti“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta, tražeći anonimnost.

Rupert Hamond-Chambers, predsjednik američko-tajvanskog poslovnog savjeta, rekao je da se njegova organizacija protivi, kako je rekao, „ograničenom pristupu“ prodaji oružja Tajvanu.

„Kao što je (Kineska) Narodnooslobodilačka armija (PLA) nedavno pokazala u svojoj lažnoj blokadi, ostrvo se suočava sa nizom pretnji koje zahtevaju niz sposobnosti. nove praznine u odbrani Tajvana koje PLA može da iskoristi“, rekao je Hamond-Čembers u saopštenju.

Naredba odražava kontinuiranu američku podršku Tajvanu dok se Tajpej suočava sa pritiskom Kine, koja tvrdi da je Tajvan sopstvena teritorija i nikada nije isključila upotrebu sile kako bi ostrvo kojim se vlada demokratski stavilo pod svoju kontrolu.

Prodaju mora da pregleda Kongres, ali i demokratski i republikanski kongresni pomoćnici rekli su da ne očekuju protivljenje. Bilo je još najmanje dve posete Tajvanu od strane članova Kongresa obe stranke od Pelosijeve posete, kao i guvernera američkih država, koje je Peking osudio.

Tajpej kaže da Narodna Republika Kina nikada nije vladala ostrvom i da nema pravo da polaže pravo na njega.