Ruski mega gasovod do Kine skoro završen

Ruski mega gasovod do Kine skoro završen

Ključna deonica gasovoda Istočna ruta između Rusije i Kine je završena, izvestila je u sredu novinska agencija Sinhua, pozivajući se na građevinsku kompaniju PipeChina.

To će omogućiti transport gasa iz Rusije u istočnu kinesku ekonomsku moć Šangaj, navodi se u izveštaju.

Prekogranični gasovod dužine 5.111 km navodno ulazi u Kinu preko pograničnog grada Heihe u severoistočnoj provinciji Heilongjiang i prolazi kroz devet regiona na nivou provincija, snabdevajući prirodnim gasom područja duž rute, uključujući Peking, Šangaj i Tjenđin.

To je deo projekta Istočne rute, koji se povezuje na 3.000 km gasovoda Snaga Sibira u Rusiji.

Istočna ruta je delimično puštena u rad u decembru 2019. godine, postavši prvi gasovod za snabdevanje Kine ruskim gasom. Ovaj mega projekat, za koji se očekuje da bude završen i da postane potpuno operativan do 2025. godine, obezbediće Kini 38 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa godišnje, počevši od 2024. To bi moglo pomoći u smanjenju emisije ugljen-dioksida za 164 miliona tona godišnje, prema do PipeChina.

Energetski koridor će podstaći energetsku bezbednost i ekonomski razvoj istočnih regiona Kine, saopštila je kompanija.

Istočna ruta je deo 30-godišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara između ruskog Gasproma i Kineske nacionalne naftne korporacije, potpisanog u maju 2014.

Dvije kompanije rade i na zapadnoj gasnoj trasi, koja podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije. Trasa će moći da isporuči čak 50 milijardi kubnih metara gasa, kada bude u funkciji.