Rusija obećava žito najsiromašnijim nacijama

Rusija obećava žito najsiromašnijim nacijama

Rusija je spremna da poveća izvoz žitarica, nastojeći da isporuči oko 30 miliona tona žita, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Zalihe će dati prioritet siromašnim zemljama i zemljama koje nemaju dovoljno hrane.

„Smatramo da je ispravno da se povećaju isporuke najsiromašnijim zemljama“, rekao je Putin na sastanku Savjeta bezbjednosti u petak.

„Ukupno ćemo do kraja ove godine isporučiti oko 30 miliona tona žitarica i spremni smo da taj obim povećamo na 50 miliona tona ili više, jer, hvala Bogu, ove godine imamo dobru žetvu“, dodao je on. .

Moskva je takođe spremna da besplatno snabdeva đubrivo najsiromašnijim zemljama, rekao je ruski predsjednik. „Naši proizvođači – ako se dobro sećam, govorimo o potašnim đubrivima – spremni su da ih besplatno isporuče zemljama u razvoju kojima su hitno potrebni“, rekao je Putin, naloživši ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da radi na planu.

Predsjednik se takođe dotakao dogovora o žitu sa Ukrajinom uz posredovanje UN, ponovivši svoje navode da se roba prvenstveno izvozi u EU, a ne u zemlje u razvoju u Africi kojima su snabdevanje hranom najpotrebnije.

„Od 87 brodova koji su napustili ukrajinske luke sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. I mislim da je to sasvim prirodno, jer Turska, zemlja domaćin čitavog ovog procesa, svakako ima pravo na to“, rekao je Putin.

Još 30 brodova poslato je u zemlje EU, dok su samo dva broda otišla u „najsiromašnije zemlje za programe UN za hranu“, odnosno u Jemen i Džibuti, rekao je Putin. Brodovi su na brodu nosili samo oko 60.000 tona žitarica, što čini samo oko 3% žitarica koje je Ukrajina izvezla u okviru sporazuma.