Rijetke toksične alge iza uginuća ribe u rijeci Oder, kažu istraživači

Rijetke toksične alge iza uginuća ribe u rijeci Oder, kažu istraživači

Veliki porast toksičnih algi povezan sa industrijskim zagađenjem najverovatniji je krivac za masovni pomor ribe u rijeci Odri, saopštio je njemački istraživački institut.

Tone uginule ribe pronađene su od kraja jula u rijeci koja teče duž dela granice Njemačke sa Poljskom, što je zbunilo vlasti obe zemlje koje kažu da su radile „u potpunosti“ na otkrivanju uzroka.

Lajbnicov institut za slatkovodnu ekologiju i unutrašnje ribarstvo (IGB) saopštio je u petak da je Primnesium parvum identifikovan u svim uzorcima koji su nedavno uzeti iz reke.

„Kada je ova specifična vrsta algi prisutna u veoma velikim količinama, kao što je slučaj u uzorcima Odre, moraju se pretpostaviti i veoma visoke koncentracije toksina“, rekla je Elizabet Varga sa Univerziteta u Beču, koja je vodila analizu uzoraka IGB. .

Ona je rekla da se može pretpostaviti direktna veza između algi i uginuća riba i mekušaca u rijeci.

I dalje su potrebna istraživanja o toksičnosti algi, a još nije jasno da li bi ljudi i druge životinje takođe mogli biti pogođeni, navodi se u saopštenju IGB.

Poljska ministarka klime Ana Moskva rekla je na konferenciji za novinare ranije u petak da će biti potrebno više istraživanja da bi se utvrdili uslovi koji su doveli do pojave algi. „Vidimo da se to retko pojavljuje u svijetu“, rekla je ona.

Ovako veliki rast algi zahtjeva povišene nivoe saliniteta koji bi se mogli postići samo industrijskim zagađenjem, rekao je naučnik IGB Tobijas Goldhamer.

Ako se ništa ne uradi da se smanji nivo soli, ovakvi toksični rastovi mogli bi se ponovo pojaviti tokom vrelog, suvog ljeta, rekao je on.