Rendgenski snimak pronašao 109 živih životinja u ženskom prtljagu na aerodromu u Bangkoku

Rendgenski snimak pronašao 109 živih životinja u ženskom prtljagu na aerodromu u Bangkoku

Dve žene uhapšene su na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku i optužene za šverc nakon što je u njihovom prtljagu pronađeno 109 živih životinja, saopštili su tajlandski zvaničnici.
Tajlandsko odeljenje za nacionalne parkove, divlje životinje i zaštitu biljaka saopštilo je u ponedeljak da su divlje životinje otkrivene u dva kofera nakon rendgenskog pregleda.
Zvaničnici za divlje životinje pozvani na lice mesta otkrili su dva bela dikobraza, dva armadila, 35 kornjača, 50 guštera i 20 zmija u dva komada prtljaga.
Tajlandske vlasti su saopštile da su koferi pripadali dvema Indijankama: Nitiji Raji (38) i Zakiji Sultani Ebrahim (24), koje su trebale da se ukrcaju na let za indijski grad Čenaj.
Žene su navodno optužene za kršenje Zakona o očuvanju i zaštiti divljih životinja iz 2019. godine, Zakona o bolestima životinja iz 2015. i Carinskog zakona iz 2017. godine.
Trgovina životinjama preko aerodroma dugo je bila problem u regionu. Godine 2019., muškarac koji je iz Bangkoka stigao u Čenaj, Indija, navodno je zadržan na aerodromu nakon što su carinici u njegovom prtljagu pronašli mladunče leoparda staro mesec dana.
U izveštaju TRAFFIC, agencije za praćenje trgovine divljim životinjama, iz marta 2022. godine, navodi se da je više od 70.000 autohtonih i egzotičnih divljih životinja – uključujući delove njihovih tela ili derivate – otkriveno u 140 zaplijena na 18 indijskih aerodroma između 2011. i 2020.
„Međunarodni aerodrom Čenaj, Tamil Nadu, zabeležio je najveći broj incidenata zaplene divljih životinja, a slede međunarodni aerodrom Čatrapati Šivadži, Mumbaj i aerodrom Indira Gandi u Nju Delhiju“, navodi se u izvještaju.